Olieprijs blijft stijgen, vat ruwe olie noteert nabij hoogste niveau in 7 jaar na uitval pijpleiding Irak-Turkije

\"\"

De olieprijzen stegen de afgelopen dagen opnieuw nadat een brand in een pijpleiding van Irak naar Turkije de transport van ruwe olie langs deze pijplijn voor korte tijd onderbrak. Waardoor de bezorgdheid over de toch al krappe leveringsvooruitzichten wat betreft olie op korte termijn toenam.

Inmiddels is het transport hervat via de Kirkuk-Ceyhan-pijpleiding die ruwe olie vervoert van Noord-Irak, de op een na grootste producent in de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), naar de Turkse haven van Ceyhan voor export. De explosie die het vuur op de pijpleiding in de zuidoostelijke Turkse provincie veroorzaakte, werd veroorzaakt door een vallende hoogspanningsmast, niet door een aanval van terroristen, zei een Iraakse veiligheidsbron.

De futures op Brent-olie stegen met 93 cent, of 1,1%, tot $ 88,44 per vat. De wereldwijde benchmark bereikte eerder $ 89,13, het hoogste niveau sinds 13 oktober 2014. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures stegen $ 1,53 op $ 86,96 per vat, het hoogste niveau sinds 9 oktober 2014. Vanmorgen kostte een vat WTI nog steeds meer dan $ 86, zodat van een verzwakking van de prijs nog geen sprake is.

Bezorgdheid over de bevoorrading nam deze week toe nadat de Houthi rebellen uit Jemen de Verenigde Arabische Emiraten, de op twee na grootste olieproducent van de OPEC, aanvielen, terwijl Rusland, de op één na grootste olieproducent ter wereld, een grote troepenmacht heeft opgebouwd in de buurt van de grens met Oekraïne, waardoor de angst voor een invasie is aangewakkerd.

\”Hoewel $ 90 tot winstnemingen en een kleine prijsdaling zou kunnen leiden, suggereert de huidige prijsevolutie dat we geen uitstel zullen krijgen en dat we realistisch gezien binnenkort $ 100 voor een vat ruwe olie mogen verwachten\”, zei Craig Erlam, senior marktanalist bij OANDA. OPEC-functionarissen en analisten denken dat de olierally de komende maanden kan voortduren en dat de prijzen de $ 100 per vat kunnen overschrijden vanwege de herstellende vraag naar ruwe olie en dit ondanks de verspreiding van de Omicroncoronavirusvariant.

OPEC+, dat de landen van het kartel met Rusland en andere producenten groepeert, worstelt om hun maandelijkse doelstelling van 400.000 vaten per dag (bpd) te halen om de productie te verhogen. Woensdag zei president Joe Biden op een persconferentie dat hij zal proberen de olievoorraden langs de markt te vergroten. De Amerikaanse regering heeft toestemming gegeven voor het vrijgeven van 50 miljoen vaten ruwe olie