Grootste goud-ETF ziet recordinstroom en gedaalde reële rentetarieven zijn daar niet vreemd aan

\"\"

De grootste ‘gouden’ ETF zag vrijdag een recordinstroom van vers geld en dat is zonder meer een bullish teken voor het gele metaal. SPDR Gold Shares (GLD), dat geldt als \’s werelds grootste goudfonds, zag vrijdag een netto-instroom van $ 1,63 miljard. Het was de grootste netto-instroom in dollars sinds de notering van het fonds in 2004. In tonnage uitgedrukt kwam de netto-instroom op vrijdag uit op 27,6 ton.

Bloomberg noemde het een zeer bullish signaal dat de investeerders op grote schaal terugkeren naar het edelmetaal. De beleggers stroomden weer massaal naar het goud toen ze uit de riskantere momentumaandelen stapten die grote winsten hebben geboekt omdat de Federal Reserve een enorme zeepbel op de aandelenmarkt opblies. Goud heeft sinds het begin van het jaar opnieuw wat aan kracht gewonnen, ondanks de anticipatie op het verkrappende monetaire beleid van de Fed om de inflatie het hoofd te bieden.

Stijgende rentetarieven zorgen over het algemeen voor tegenwind voor goud. Maar misschien beginnen de beleggers eindelijk eens na te denken over reële rentetarieven. De reële rente is gelijk aan de nominale rente (de in het nieuws geciteerde cijfers) minus de inflatie. Als je een inflatie van 7% accepteert (ook al is het werkelijke inflatiepercentage waarschijnlijk 15% als de Amerikaanse overheid het nauwkeurig zou opmeten), betekent dat dat de dollar elk jaar 7% van zijn koopkracht verliest.

In ruil daarvoor kun je misschien 2% aan rente verdienen om de 7% die je aan inflatie verliest te compenseren, maar zit je nog steeds aan -5%. Dat is dus niet negatief voor het goud, integendeel zelfs. Een negatieve 5% is geen opportuniteitskost, integendeel zelfs. Waardoor meteen verklaard wordt waarom veel beleggers eieren voor hun geld kiezen en opnieuw goud kopen. De rekening kan ook worden gemaakt voor de euro, uitgaande van een inflatie van 5,70% voor de eurozone. Zodat ook hier de reële rentetarieven flink negatief zijn.

De instroom van goud in ETF\’s heeft een aanzienlijk effect op de wereldgoudmarkt, want de totale vraag naar goud stijgt. ETF\’s worden gedekt door fysiek goud in het bezit van de emittent en worden op de markt verhandeld als aandelen. Ze stellen beleggers in staat om op een stijging van de goudprijs te spelen zonder volledige ounces goud tegen de spotprijs te hoeven kopen. Omdat hun aankoop slechts een getal op een computer is, kunnen ze hun investering in een ander aandeel of contant verhandelen wanneer ze maar willen, zelfs meerdere keren op dezelfde dag. Veel speculatieve beleggers waarderen deze liquiditeit.

Er zijn goede redenen om in ETF\’s te beleggen, maar ze zijn geen vervanging voor het bezit van fysiek metaal. In een algemene investeringsstrategie adviseren we om eerst en vooral fysiek goud te kopen. Wanneer u door goud gedekte ETF\’s overweegt, moet u er altijd rekening mee houden dat u het goud niet echt bezit. Het kopen van ETF\’s geeft u dus geen recht op enige werkelijke hoeveelheid edelmetaal.