Oekraïne beschuldigt VS van economische schade door paniek te zaaien over oorlog: “Wij zijn de Titanic niet”

\"\"

Rusland heeft meer dan 100.000 troepen verzameld aan de grens met Oekraïne, samen met tanks en zware wapens, terwijl het anderzijds alle plannen voor een invasie ontkent. Dat blijkt uit satellietbeelden. Maar betekent dat ook dat de oorlogsdreiging in de regio concreet is? Daar is alvast één van de betrokkenen het niet mee eens. De Oekraïne president Zelenskiy zei vrijdag dat satellietbeelden alleen onvoldoende waren om de omvang van de militaire opbouw te beoordelen en dat de situatie niet is geëscaleerd.

\”We zijn de VS dankbaar voor de steun voor onze onafhankelijkheid en territoriale integriteit\”, zei Zelenskiy vrijdag in de hoofdstad Kiev tegen buitenlandse media. \”Maar ik ben de president van Oekraïne, ik ben hier en ik weet meer details en ik heb diepere kennis dan welke andere president dan ook.\” Of met andere woorden: de Amerikaanse president Biden kreeg onrechtstreeks te horen dat hij zich met zijn eigen zaken moet moeien.

De opmerkingen van Zelenskiy komen te midden van steeds luider klinkende Amerikaanse waarschuwingen over de plannen van Rusland. Het verzet tegen dergelijke waarschuwingen door Zelenskiy en andere Oekraïense functionarissen, die blijkbaar vastbesloten zijn hun land en de financiële markten te kalmeren, doen echter vraagtekens rijzen over het waarheidsgehalte van de waarschuwingen van Biden en andere Amerikaanse functionarissen.

Donderdagavond deed het probleem zich weer voor toen de Amerikaanse president Joe Biden een telefoongesprek voerde met Zelenskiy. Biden vertelde Zelenskiy dat er een duidelijke mogelijkheid is dat de Russen Oekraïne in februari kunnen binnenvallen, aldus de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Emily Horne. \”Ik zeg niet dat een escalatie niet kan plaatsvinden\”, zei Zelenskiy vrijdag. “Maar we zeggen dit nu al acht jaar.” Zelenskiy heeft Biden eerder bekritiseerd, nadat de Amerikaanse president eerder deze maand had gezegd dat hij verwacht dat Rusland zal ingrijpen bij zijn buurland via een ‘kleine inval’.

Oekraïense functionarissen hebben ook bezwaar gemaakt tegen het feit dat de VS families van ambassademedewerkers in Oekraïne adviseert het land te verlaten. Zelenskiy noemde dat vrijdag een vergissing en een verkeerde overreactie die zijn land niet vooruit helpen. Het is hier niet de Titanic.” De medaille heeft ook een keerzijde. Economische hulp aan Oekraïne wordt ook een steeds urgentere kwestie. Oekraïne heeft maar liefst 5 miljard dollar nodig om de economie te stabiliseren, zei Zelenskiy. De hyrvnia is met 8,4% gedaald ten opzichte van de dollar sinds november, toen Rusland opnieuw troepen aan de grens verzamelde.