Turkse reële rente op minus 35%, weinig hoop voor de lira

\"\"

Een reële rente van min 35% en nauwelijks vooruitzichten op een renteverhoging door de Turkse centrale bank kunnen alleen maar betekenen dat de koers van de zwaar bedreigde lira nauwelijks herstelkansen heeft. Traders zien een waarschijnlijkheid van bijna 50% dat de lira tegen het einde van het jaar het laagterecord van 18,3633 dollar per dollar zal overtreffen, dit volgens berekeningen van Bloomberg op basis van prijzen van put- en callopties.

De valuta zakte vorige week donderdag opnieuw met maar liefst 1,2%. Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turkse centrale bank de rente sinds september met 500 basispunten verlaagd en dat op een moment dat beleidsmakers in andere opkomende economieën hun beleid aanscherpen om de prijzen in toom te houden. Met de slechtste reële rente in opkomende markten, is de lira waarschijnlijk het meest kwetsbaar voor elke aanval van risicomijding nu de Federal Reserve zich voorbereidt om de rente te verhogen.

\”De lira is de minst aantrekkelijke valuta van de opkomende markten vanwege de zeer negatieve reële rentetarieven in een wereldwijde omgeving die wordt gedomineerd door een groeiende tendens om de rente te verhogen als reactie op de snel stijgende inflatie\”, zegt Piotr Matys, senior valutastrateeg bij InTouch Capital Markets Ltd. . in Londen.

De Turkse consumptieprijsinflatie steeg in januari met 48,7% op jaarbasis, waardoor de centrale bank in een dilemma is beland. Hoewel het verhogen van de rentetarieven Erdogan woedend zou maken, zal deze zelfverklaarde \’vijand van hoge rentetarieven\’ door het verlagen of zelfs stabiel houden van de rente alleen maar bijdragen aan op hol geslagen prijsstijgingen. Erdogan verving vorige week het hoofd van het statistiekbureau van het land tijdens politieke debatten over de betrouwbaarheid van belangrijke economische rapporten. Maar een dergelijke ingreep is meestal niet succesvol. Ook ditmaal dus niet.

De lira heeft de afgelopen zes weken een bodem gevonden rond de 14 dollar per dollar, nadat de centrale bank en de president in december tussenbeide kwamen en de regering een programma introduceerde dat particuliere beleggers ervan probeert te overtuigen hun spaargeld in lokale valuta’s niet over te hevelen naar dollars. Toch is de lira dit jaar een van de slechtste presteerders in opkomende markten, nadat het in 2021 bijna de helft van zijn waarde verloor. \”Toegegeven, de lira is de afgelopen weken relatief stabiel geweest, maar het is onwaarschijnlijk dat dit zal blijven duren als het experiment in monetair beleid voortduurt\”, zei Matys van InTouch.