Bedrag aan obligaties met negatieve rente is gedaald tot het laagste niveau in meer dan drie jaar

\"\"

Op de obligatiemarkten was er de afgelopen weken heel wat beweging, iets waar de gewijzigde standpunten van de centrale banken in verband met toekomstige renteverhogingen niet vreemd aan was. Het vooruitzicht van op handen zijnde renteverhogingen hebben een uitverkoop van obligaties veroorzaakt. Lagere obligatiekoersen hebben automatisch geleide tot hogere rendementen.

De pool van negatief renderende schulden zit nu op het laatste punt in drie jaar. Het bedrag aan negatief renderende obligaties is gedaald tot $ 7,67 biljoen, dit volgens de index opgesteld door Bloomberg, en dat is het laagste niveau sinds 2018. Het bedrag is met bijna 60% gedaald sinds een piek aan het eind van 2020, toen centrale banken de eerste stappen namen om de buitengewone stimulansen te verminderen die de obligatiekoersen omhoog duwden en de rendementen tijdens de pandemie deden kelderen.

Hoewel de prijscorrectie dit jaar tot nu toe tot pijnlijke verliezen heeft geleid op vastrentende activa, zouden meer positieve rendementen ook een opluchting moeten zijn voor beleggers die gedwongen werden steeds meer risico te nemen om hun rendement te verhogen. Sommige portefeuillebeheerders, waaronder centrale banken, mogen alleen positief renderende effecten kopen.

\”Een afglijding naar nul is misschien nog ver weg, maar nu de grote centrale banken op weg zijn naar een ander beleid, zou er veel meer potentieel moeten zijn om het bedrag aan negatief renderende obligaties naar omlaag te duwen\”, zegt Jan von Gerich, hoofdstrateeg bij Nordea Bank. De trend van rendementen onder het vriespunt is het meest aanwezig in Europa, waar meer dan de helft van \’s werelds negatief renderende schulden zich situeren.

Het bedrag aan negatief renderende obligaties is sinds september ruwweg gehalveerd, aangezien de beleggers mikken op een eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank later dit jaar. Op de obligatiemarkten is er sprake van een trendommekeer. De Duitse 10-jarige staatsleningkosten stegen vorige week voor het eerst in drie jaar boven 0%. Hoewel veel kortetermijnrentes in de regio nog steeds negatief zijn, werden de Ierse en Franse vijfjaarsrentes vorige week positief en de vooruitzichten voor Portugal zullen volgen.

De rendementen zijn zelfs in Japan gestegen, te midden van speculaties dat de centrale bank haar monetaire versoepeling zal heroverwegen. Hoewel gouverneur Haruhiko Kuroda dergelijke opvattingen herhaaldelijk heeft verworpen, hebben tweejaars-overnight-geïndexeerde swaps voor het eerst sinds de Bank of Japan in 2016 haar negatief-rentebeleid heeft aangenomen, nul bereikt. Het benchmarkrendement op 10 jaar is ook naar de bovenkant gestegen van de gewenste handelsband van de centrale bank.

Toch heeft de sterke inflatie ervoor gezorgd dat het reële rendement dat beschikbaar is voor beleggers in veel delen van de wereld diep in negatief gebied blijft. Het voor inflatie gecorrigeerde rendement op tienjarige staatsobligaties ligt rond minus 0,7%, terwijl het Duitse equivalent ongeveer minus 1,9% is.