Goud biedt een betere bescherming dan Bitcoin tegen de marktrisico’s

\"\"

Het debat tussen voor- en tegenstanders van Bitcoin en goud blijft voortwoeden en het grondstoffenteam van Goldman Sachs heeft zich in het debat gemengd. Daar verwacht men dat het edelmetaal in 2022 in het voordeel zal komen naarmate de marktvolatiliteit toeneemt. Terwijl de goudprijs verankerd blijft rond $1.800 per ounce heeft Bitcoin aanzienlijke verliezen geleden, met een daling van ongeveer 20% in januari, de slechtste start van het jaar sinds de oprichting.

Bitcoin handelde vanmorgen rond de $ 36.000 per token, meer dan 50% lager dan de recordhoogte in november. In een rapport dat vorige week werd gepubliceerd, zeiden de grondstoffenanalisten bij Goldman Sachs dat een tragere economische groei in 2022 zal blijven wegen op de belangrijkste cryptocurrencies. \”Hoewel er nog geen sprake is van een recessie, voorspellen onze economen een materiële vertraging van de Amerikaanse groei\”, aldus de analisten.

\”Het is belangrijk om te onthouden dat afdekking tegen de marktrisico’s een belangrijke drijfveer is voor de interesse van de beleggers in goud versus activa zoals aandelen en, in nog grotere mate, versus Bitcoin. Naar onze mening is goud een risico-off inflatiehedge, terwijl Bitcoin een risico-on inflatiehedge is. Voor beleggers die op zoek zijn naar een manier om hun portefeuilles af te dekken tegen de risico\’s van een groeivertraging en dalende waarderingen, denken we dat een longpositie in goud effectiever zou zijn in de huidige macro-omgeving dan eentje in Bitcoin.\”

De analisten merkten op dat hoewel Bitcoin vorig jaar een record nominaal rendement behaalde, de voor risico gecorrigeerde rendementen van de markt slechter presteerden dan de totale markt. \”Zoals we vaker hebben gezegd, zijn we van mening dat dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan alternatieven voor het gebruik van crypto buiten een digitale opslag van waarde, wat ons aangeeft dat het nog te vroeg is voor crypto om te concurreren met goud of de dollar voor defensieve investeringsstromen.\” aldus de analisten.

Bitcoin heeft niet alleen geleden nu beleggers de risico\’s in hun portefeuilles beginnen te verminderen. De volatiele technologiesector heeft zelfs nog aanzienlijk meer geleden, getuige een daling van de Nasdaq met meer dan 11% sinds het begin van het jaar. Donderdag was bijzonder verwoestend voor Facebook; het sociale mediabedrijf daalde meer dan 20% en verloor tijdens de sessie meer dan $ 200 miljard aan waarde. De uitverkoop werd veroorzaakt nadat het bedrijf voor het eerst in 18 jaar een daling van het aantal dagelijkse actieve gebruikers rapporteerde.