Mitsui brengt een nieuwe door goud gedekte cryptocurrency uit

\"\"

Het Japanse handelsbedrijf Mitsui & Co. is van plan een digitale valuta genaamd ZipangCoin (ZPG) uit te geven en deze zou volgens de Japanse media al deze maand zijn debuut kunnen maken. Met ZPG kunnen mensen artikelen kopen bij aangesloten retailers met een smartphone-app of met andere digitale betalingssystemen. Dergelijke systemen worden steeds populairder in het land van de rijzende zon.

In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies die niet worden ondersteund door materiële activa, zal de waarde van ZPG minder volatiel zijn. Mitsui heeft een cryptocurrency-uitwisseling opgezet met Seven Bank en enkele andere partners en heeft deze geregistreerd bij het Kanto Local Finance Bureau, met toestemming van de Financial Services Agency (FSA) van de centrale overheid.

ZPG zal worden gekoppeld aan goud dat door Mitsui wordt ingekocht tegen prijzen in yen op de London Metal Exchange. De waarde van één ZPG is gelijk aan één gram goud en die waarde wordt gegarandeerd door Sumitomo Mitsui Banking. De nieuwe valuta zal eerst worden verkocht via Mitsui\’s exchange en later beschikbaar worden gemaakt op andere exchanges. Die geregistreerde uitwisselingen moeten de identiteit van gebruikers verifiëren.

Mitsui is van plan om ZPG te laten gebruiken voor betalingen. Gebruikers zullen bijvoorbeeld een \’wallet\’-app op hun smartphone kunnen installeren om artikelen te kopen bij buurtwinkels en supermarkten. Amerikaanse techreuzen beginnen ook cryptocurrencies op te nemen in hun betalingsdiensten. Dit lijkt de nieuwste trend te zijn want onlangs introduceerde Twitter Tip Jar, een functie waarmee gebruikers elkaar een fooi kunnen geven in contanten en bitcoin.

Paypal Holdings introduceerde ook een service in de VS waarmee klanten hun dagelijkse uitgaven in Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen betalen. De tijd zal leren hoe succesvol de adoptie van ZPG-munten zal zijn, maar een cryptocurrency ondersteund door goud mag alleszins een positieve stap worden genoemd. Uiteindelijk kan ook de goudprijs er een duwtje in de rug door krijgen.