Commerzbank: goudprijs kan in maart in beweging komen

\"\"

Bij Commerzbank stelt grondstoffenanalist Daniel Briesemann vast dat het goud zich krachtig gedraagt na de meevallende NFP-gegevens van vorige week. Daarmee wordt verwezen naar de sterke Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand januari. In zijn rapport zei Briesemann: \”De goudprijs vertoont momenteel relatieve sterkte en handelt rond de $ 1.820 per troy ounce aan het begin van de nieuwe week. Het verrassend krachtige officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag woog dus niet op de goudmarkt.\”

Hij voegde er nog aan toe: \”Er is toenemende druk op de Amerikaanse Federal Reserve om haar monetair beleid te verkrappen. Volgens de Fed Fund Futures heeft de markt een aantal extra renteverhogingen door de Fed al in geprijsd als reactie op de robuuste arbeidsmarktgegevens. Bovendien zijn de obligatierendementen is fors gestegen tot het hoogste niveau sinds juni 2020. Daarnaast was er vrijdag een forse uitstroom van ETF\’s.\”

In reactie van de goudmarkt op de recent gepubliceerde gegevens stelde Briesemann: \”Niets van dit alles heeft de goudprijs echter op het verkeerde been gezet. Veel speculatieve financiële beleggers hadden zich vooraf al teruggetrokken uit de goudmarkt: de statistieken van de CFTC laten zien dat de netto longposities zijn gehalveerd tot ongeveer 50.000 contracten in de week tot 1 februari Dit speelde vermoedelijk een grote rol in de prijsevolutie tijdens de voorbije week en bij het begin van de nieuwe week.\”

Briesemann voegde er nog aan toe: \”Dat gezegd zijnde: de markt was al enigszins voorbereid, waardoor er van die kant geen verdere druk op de goudprijs werd uitgeoefend. Het valt nog te bezien hoe lang goud zich in de huidige marktomgeving kan handhaven, die onder andere wordt gekenmerkt door stijgende verwachtingen voor renteverhogingen. Het wordt echter ook duidelijk dat goud het moeilijk heeft om stevige winsten te maken in de huidige marktomgeving. We verwachten dat de prestatie van de goudprijs eerder voorzichtig zijn totdat de Fed eerst de rente verhoogt, wat volgens ons in maart zal gebeuren.\”