\’Black Swan\’-catastrofes zijn onwaarschijnlijk, maar bereid je toch maar voor op het ergste

\"\"

Nu de inflatie de lucht in gaat, hebben veel beleggers hun portefeuilles \’afgebouwd\’ en vervolgens hun toevlucht gezocht in veilige vluchthavens. Dat heeft ook Jay Martin gedaan. Laten we hemzelf even aan het woord. “Ik heb mijn portefeuille inderdaad drastisch afgebouwd. Ik kocht wat onroerend goed en verhoogde tevens mijn goud-, Bitcoin- en contantenbezit”, aldus Jay Martin, CEO van Cambridge House. \”Zonder een zak vol geld achter de hand, heb je niet de middelen om kansen met een hoger risico na te jagen wanneer deze zich voordoen.\”

Martin benadrukte dat goud nog steeds wordt beschouwd als een veilige havenbelegging tegen inflatie. “Er is 5.000 jaar geschiedenis, de opkomst en ondergang van honderden rijken en duizenden marktcycli die de waarde van goud aantonen. Beleggers mogen de waarde van het bezit van goud niet in twijfel trekken, alleen vanwege wat er in de afgelopen 24 maanden is gebeurd”, benadrukte hij.

“De tijdshorizon en de reden waarom je een asset bezit, zijn de factoren waar het echt om gaat. Dit zijn dezelfde redenen waarom ik nu ook onroerend goed koop. Hoewel de huizenprijzen een beetje aan de gekke kant zijn, ben ik niet van plan om vastgoed te verkopen. Ik ben ook niet van plan mijn goud te verkopen, het goud in mijn portefeuille garandeert me een gevoel van veiligheid. Ik bezit het voor de gemoedsrust.\”

De eigen aard van \’Black Swan\’-evenementen betekent dat ze onvoorspelbaar zijn, zei Martin. “Ik kijk nu gewoon om me heen en stel vast dat iedereen onzeker gestemd zijn. De aandelenmarkten zijn waanzinnig gestegen, ze gedragen volatiel en nog steeds overgewaardeerd”, legde hij uit. “Het is moeilijk om iets te vinden dat ondergewaardeerd is in prijs. De vraag is wat beleggers moeten kopen, en er zijn niet veel kansen. Ik weet niet wat dat explosiepunt zou zijn, maar de spanning om er een te veroorzaken is overal.” Of met andere woorden: het wordt niet meteen verwacht, maar een \’Black Swan\’-evenement wordt niet bij voorbaat uitgesloten.

De meeste economen beschouwen de depreciatie van de Amerikaanse dollar en de stijgende inflatie momenteel als de grootste risico\’s voor beleggers. Maar Martin ziet deze risico\’s niet als de echte bedreigingen voor de economie. “Meer nog dan inflatie zijn het de problemen met de toeleveringsketen waar ik me op focus. Ik maak me momenteel meer zorgen over de toegang tot goederen dan de prijs ervan\’, zei Martin. “Ik zie de snelheid van het geld steeds verder afnemen. Er wordt verwacht dat we renteverhogingen zullen zien, en dat kan de economie afkoelen.”