Verwacht de kortste en meest oppervlakkige renteverhogingscyclus in de geschiedenis van de VS

\"\"

Met een wankele economie en te veel huishoudgeld dat vastzit in aandelen, hebben de financiële markten (lees: de beurzen) minder te vrezen van een agressieve Fed. Dat is alleszins de mening van Ronald-Peter Stoeferle, verantwoordelijk voor fondsbeheer en onderzoek bij Incrementum AG. De Amerikaanse centrale bank kan zich namelijk niet veroorloven dat de Amerikaanse huisgezinnen een groot deel van hun spaargeld kwijtraken.

Daarom zal de Fed op een dunne koord balanceren wat de renteverhogingen betreft. Er moet kost wat kost vermeden worden dat de beurzen slagzij beginnen te maken. Stoeferle denkt dat er misschien een eenmalige renteverhoging komt in plaats van de verschillende tariefverhogingen (4 tot 7) die sommigen verwachtten, aangezien de Federal Reserve de inflatie probeert te verminderen.

\”De inflatiecijfers zullen binnenkort beginnen te dalen, dus kan de Fed wat meer tijd nemen in haar campagne voor renteverhogingen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: ik denk dat de markt [te] veel geweld van de Federal Reserve verwacht. Dat is ronduit belachelijk, want de Fed zal in geen geval haar hand overspelen\”, zei hij. Stoeferle. \”Het wordt de kortste en de oppervlakkigste renteverhogingscyclus in de geschiedenis van de Federal Reserve, daar durf ik op te wedden.\”

Over goud is hij optimistisch, deels vanwege het veranderende sentiment. Het sentiment rond het goud is zo negatief dat de beleggers eigenlijk alleen maar positief kunnen zijn. \”Iedereen heeft een hekel aan goud. We zien veel pessimisme als het op goud aankomt en dat is altijd een goede voedingsbodem voor een hausse.\” Stoeferle ziet de olieprijs stijgen tot $ 110 per vat, deels als gevolg van geopolitieke risico\’s en de investeringscyclus. Een hogere olieprijs kan zich ook vertalen in een hogere goudprijs vanwege het hogere inflatiegevaar.