Van een van de slechtste naar best presterende activa? Goudprijs kan tegen het einde van het jaar naar $ 2.100

\"\"

Is het sentiment rond het goud (en bij uitbreiding de andere edelmetalen) aan het keren? Dat zou wel eens kunnen, dit op basis van de optimistische prognoses die de jongste weken de wereld ingestuurd werden. Volgens Wells Fargo kan goud van een van de slechtst activa vorig jaar tot een van de beste in 2022 uitgroeien, aangezien enkele van de belangrijkste obstakels die de goudprijs afremmen verdwijnen of zelfs al verdwenen zijn.

Na het afsluiten van het jaar 2021 met een verlies van 3,6%, de ergste daling sinds 2015, is goud op zoek naar kansen op een doorbraak naar nieuwe recordhoogtes, zei Wells Fargo in zijn bijgewerkte vooruitzichten voor de goudprijs. Enkele van de grootste tegenwind van de goudprijzen vorig jaar waren het enorme risk-on sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkt, de hogere Amerikaanse dollar en het idee dat een verhoogde inflatie van voorbijgaande aard was, zo merkt Austin Pickle, analist van investeringsstrategie bij Wells Fargo, op.

\”Er was aanzienlijke tegenwind voor het goud in 2021, met als belangrijkste factor een ‘zinderende’ risk-on rally met weinig volatiliteit, met een sterkere Amerikaanse dollar en met reële rentetarieven die hun bodem vonden\”, zei Pickle. \”Bovendien werd aangenomen dat in het grootste deel van vorig jaar werd aangenomen dat de inflatie van voorbijgaande aard zou zijn. Een mening die inmiddels werd herzien. Er waren ook de stijgende cryptocurrency-prijzen en steeds optimistischer wordende investeerders op basis van de economische vooruitzichten.\”

Een van de belangrijkste verschuivingen dit jaar is echter het idee dat het rendement van risicovolle activa nu beperkt kan zijn of zelfs negatief zal worden, aangezien de Amerikaanse aandelenmarkt er al een moeilijke maand januari achter de rug heeft. \”De rendementen op risico-activa kunnen dit jaar heel wat minder zijn en dat gekoppeld aan een hogere volatiliteit, wat zou kunnen leiden tot een terugkeer naar de veilige vluchthaven die goud nog steeds is. Daar komt nog bij dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar van Wells Fargo erop wijzen dat de druk van de dollar op het goud in 2022 zal afnemen. Waardoor de weg open komt te liggen voor een stijging van de goudprijs.

Deze macro-economische veranderingen zullen volgens de vooruitzichten waarschijnlijk het hele jaar door meer goudaankopen aanmoedigen. Wells Fargo verwacht tegen het einde van het jaar goud tussen $ 2.000 en $ 2.100 te zien. “Er blijven risico\’s bestaan, waaronder de kansen dat de rente te drastisch wordt opgetrokken. Maar als goud het technisch en psychologisch belangrijke niveau van $ 1.900 zou doorbreken, verwachten we dat 2022 een zeer goed jaar voor goud zal worden. Ons doel voor het einde van het jaar voor 2022 is $ 2.000 – $ 2.100 per ounce,\” merkte Pickle op.