Minister van Financiën van Turkije kondigt in het weekend goudspaarplan aan

\"\"

Turkije zal dit weekend een nieuw plan aankondigen om huishoudens aan te moedigen hun goudvoorraad om te zetten in lira\’s, zo vertelde minister van Financiën Nureddin Nebati eerder deze week aan investeerders in Londen. Twee investeerders die de bijeenkomsten met Nebati in Londen bijwoonden, zeiden dat de minister hen had verteld over de plannen om ervoor te zorgen dat een deel van de $ 250- $ 350 miljard aan goud in het bezit van Turkse huishoudens zijn weg zou vinden naar het binnenlandse spaarsysteem.

\”Ze zullen dit weekend aankondigingen doen over hoe ze mensen kunnen overtuigen om hun goudvoorraad los te laten. Het gaat daarbij over een enorm bedrag in Turkije, want de Turken hebben als bescherming tegen de ontwaarding van de lira op grote schaal goud gekocht en dat zowel in baren/staven als in munten\”, zei één van de aanwezige beleggers. Inmiddels is het weer wat rustiger geworden rond de lira, maar de Turkse regering doet nog steeds grote inspanningen om het verloren vertrouwen terug te winnen.

\”President Erdogan wil dat dit goud in handen van de Turkse bevolking terugkeert in het banksysteem, dit zal zeker helpen om de monetaire basis in termen van de Turkse lira te verbreden. Nebati gaf echter nog geen verdere details gaf over hoe het plan zou werken. Turkije, dat kampt met inflatiepercentages van bijna 50% op jaarbasis, heeft in december een regeling ingevoerd om de lokale bevolking aan te moedigen hun spaargeld in vreemde valuta om te zetten in lira in het kader van een depositobeschermingsplan. De regering heeft de afgelopen maand een publieke campagne op touw gezet om goud dat bij de huisgezinnen is opgeslagen naar banken terug te krijgen.