Ontluikende groene economie kan leiden tot structureel zilvertekort

\"\"

Metals Focus meldde onlangs in een rapport dat zilver een cruciale rol zal spelen in een snelgroeiende groene economie en dat de stijgende vraag de zilvermarkt al tot een fysiek tekort heeft geleid. Meer nog: er is een grote kans dat dit tekort structureel zal  worden. Volgens het rapport was de grote katalysator in het zilvergebruik in het afgelopen decennium de groene economie die aan een onweerstaanbaar tempo groeit.

Denk daarbij aan fotovoltaïsche energie (PV), waarbij PV-installaties het afgelopen decennium enorm zijn gegroeid van een bescheiden 16GW in 2010 tot 158GW in 2021. Het adviesbureau zei dat een groot deel van deze groei is veroorzaakt door de druk om de CO2-uitstoot te verminderen en dat ondanks een grote vermindering van de hoeveelheid zilver die op elke cel wordt gebruikt de vraag naar zilver tussen 2010 en 2021 aanzienlijk is toegenomen.

\”We schatten dat een typische cel in 2021 slechts ongeveer 20% van het zilver bevatte dat in 2010 werd gebruikt. Ondanks die zuinigheid en de vervanging door andere grondstoffen schatten we dat zilver in PV is gestegen van ongeveer 5% van de totale vraag naar zilver in 2010 tot meer dan 10% in 2021,\” aldus nog Metals Focus.

Het adviesbureau merkte verder op dat het aanvankelijk verwachtte dat dit zich zou vertalen in een lichte groei van het zilvergebruik in 2022, maar recente voorspellingen suggereren veel hogere PV-installaties. Misschien zelfs wel voor 200GW. Als dit zou gebeuren, zei Metals Focus dat de vraag naar zilver van PV in 2022 met ruim 10% zou stijgen. Daarna zou het eindgebruik echter kunnen stagneren. Terwijl de vraag naar zilver in PV zou kunnen beginnen te stabiliseren, geldt het tegenovergestelde voor het gebruik van zilver in de auto-industrie, aldus de auteurs van het rapport.

Een groot deel van deze vraaggroei zal voortkomen uit het herstel van de autoproductie naarmate de chipcrisis afneemt, maar het totale zilvergebruik zal naar verwachting in een veel sterker tempo stijgen dan alleen in functie van het aantal voertuigen dat van de band rolt. Een deel hiervan is te wijten aan factoren die geen verband houden met de groene economie, zoals de toenemende acceptatie van complexe infotainmentsystemen of nieuwe relatief apparatuur zoals achteruitrijcamera\’s en waarschuwingssensoren voor het verlaten van de rijstrook.

Batterij-elektrische voertuigen (BEV\’s) vereisen echter veel grotere hoeveelheden zilver dan voertuigen met een verbrandingsmotor (ICE)\”, zo stelt Metals Focus. Belangrijk is dat Metals Focus gelooft dat de huidige schattingen erop wijzen dat het gebruik van zilver in PV ongeveer twee keer zo groot is als in auto\’s en dat de bonus die wordt gegenereerd door voertuigen die BEV\’s zijn, goed is voor ongeveer 10% van het autogebruik.

Dit relatieve belang zal de komende jaren echter snel veranderen naarmate de PV-plateaus en het aantal BEV\’s sterk toenemen. \”Het zou daarom niet verbazen als deze BEV-\’bonus\’ binnen een paar jaar 20% bereikt en dat het totale autogebruik qua schaal vergelijkbaar wordt met de vraag naar PV\”, voegden de auteurs van het rapport eraan toe. Hier ligt dus een belangrijke markt voor zilver weggelegd.

Bovendien gebruiken andere hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en getijdenenergie, ook zilver in verschillende toepassingen, net als de koolstofarme kernenergie-industrie. Volgens een rapport zijn al dergelijke toepassingen echter klein en samen kunnen ze gelijk zijn aan ongeveer 10% van de PV-vraag. Concluderend zei Metals Focus dat – uniek voor de vier belangrijkste edelmetalen – zilver vorig jaar een tekort had en naar verwachting dit jaar een tekort zal blijven vertonen.

\”Terwijl de omschakeling van een overschot in 2020 lang niet alleen werd gedreven door de groene economie, zou zonder die omschakeling zowel in 2021 als in 2022 zilver een overschot hebben gehad\”, aldus het adviesbureau. Het feit dat de vraag naar groene technologie naar verwachting de komende jaren sterk zal groeien, draagt ​​alleen maar bij aan de trends in andere vraag- en aanbodsegmenten. Als gevolg hiervan verwacht Metals Focus dat het zilvertekort de komende jaren (fors) zal toenemen.