Black Swan manager Spitznagel vreest dat marktrisico’s genegeerd worden

\"\"

Zelfs na een correctie in technologieaandelen en stijgende rendementen op Amerikaanse staatsobligaties, begrijpen beleggers nog steeds niet de risico\’s die ze lopen op de aandelen- en obligatiemarkten, aldus Mark Spitznagel, beheerder van het bekendste fonds dat bescherming biedt tegen zogenaamde zwarte zwaan evenementen. Dit zijn volgens hem onverwachte gebeurtenissen die grote schade kunnen aanrichten op de financiële markten.

\”Er bestaat momenteel een groot gebrek aan inzicht over de gevaren verbonden aan de huidige markten zijn hoe al de liquiditeiten zijn ingebed in het financiële systeem\”, zei Spitznagel, de oprichter en chief investment officer van Universa Investments in Miami. Net als sommige collega’s, bijvoorbeeld Jeremy Grantham van GMO, stelt Spitznagel dat de activaprijzen enorm zijn opgedreven door jaren van superlage rentetarieven en van kwantitatieve versoepeling.

Waar hij in verschilt met zijn collega’s, is in zijn benadering van een dreigende crash. Spitznagel zei dat hij niet gelooft in het proberen de markt te timen. In plaats daarvan vertelt Universa de klanten om hedges of afdekking niet te zien als een mogelijke bron van winst, maar eerder als een soort catastrofeverzekering die ze te allen tijde achter de hand zouden moeten houden. In de wetenschap dat ze beschermd waren in het geval van een meltdown, konden die beleggers in theorie risico’s nemen zonder te denken aan de noodzaak van traditionele diversificatie in de vorm van schatkistpapier, goud of hedgefondsen.

\”Ik ben het er niet mee eens dat we dit strategisch kunnen afhandelen of dat we dit kunnen timen\”, zei hij. Grantham noemt de markt een \”superzeepbel\” en zei dat er sinds november een ineenstorting aan de gang is. Hij adviseert om uit Amerikaanse aandelen te stappen, grondstoffen en goud te kopen en wat contant geld aan te houden. Hoe wild ze zich misschien ook aanvoelen, de schommelingen in de aandelenkoersen gedurende de eerste weken van dit jaar waren nog niet scherp genoeg om de beleggers meer dekking te doen zoeken.

\”De markten bewogen tot dusver in februari veel meer dan in december\”, zei Spitznagel. In maart 2020, toen aandelenkoersen instortten en de volatiliteit toenam, kon Universa enorme winsten behalen op haar optietransacties. Spitznagel liet de klanten weten dat ze die maand een rendement van 3,612% hadden behaald en een rendement van 4,144% in het eerste kwartaal van 2020. Het California Public Employees Retirement System was een van die klanten, maar het schraapte domweg een van die hedges en liep zo ongeveer $ 1 miljard mis. Universa beschermde destijds zo\’n $6 miljard aan activa van klanten. Dat is sindsdien uitgegroeid tot meer dan $ 15 miljard.