Negatief sentiment steekt goudprijs een hart onder de riem

\"\"

Het sentiment rond de goudprijs is momenteel ondanks de recente stijging nog altijd negatief, maar dat hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn. De goudprijs heeft namelijk een aangeboren vermogen om te stijgen wanneer de consensus bearish is. Volgens de vooruitzichten van MKS PAMP GROUP voor dit jaar zijn de drie belangrijkste factoren voor de goudprijs in 2022 inflatie, de Federal Reserve en de volatiliteit van de aandelenmarkt.

\”We volgen niet het standpunt van de meeste analisten die een neerwaarts traject voor de goudprijs voorspellen\”, zo stelt Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie van MKS PAMP GROUP. \”Goud is een scheidsrechter voor de Fed en zal in die functie een beleidsfout (ofwel ongebreidelde inflatie ofwel een agressieve stijgingscyclus die het recessierisico naar voren brengt) van de centrale bank ongenadig afstraffen.

“De Fed ligt momenteel ver achter op de inflatiecurve. Hoewel de goudprijs tot nu toe nog niet veel heeft laten zien, is de kans groot dat de goudprijs dit jaar zal stijgen. Goud heeft nog een extra duwtje in de rug nodig om te stijgen omdat de piek van de inflatie of de \’Fed-beleidsfout\’ nog niet is bereikt. Een krappe Amerikaanse arbeidsmarkt, de mogelijkheid op toekomstige COVID-varianten en het bijbehorende COVID-beleid zorgen voor aanhoudende stagflatoire krachten\”, zo denkt ze.

Er duiken volgens Shiels neerwaartse risico\’s voor de economie op zodra de Fed dit jaar begint met het verhogen van de rente en het verkleinen van haar balans. Andere factoren die de goudprijs bepalen zijn mogelijke volatiliteit op de aandelenmarkt en andere structurele bullish drivers (onhoudbaar Amerikaans en wereldwijd schuldentraject, activazeepbellen, rommelige geopolitiek, zorgen over valutadevaluatie en ga zo maar door.

Ondanks de tegenvallende prestaties van goud in 2021, bevindt het zich nog niet in een bearmarkt. “Het edelmetaal heeft \”een aangeboren vermogen om te stijgen wanneer de consensus bearish is\”, voegde Shiels er nog aan toe.