Turkije wil voor miljarden \’onder de matras\’ goud terug in het financiële systeem brengen

\"\"

Omdat Turkije de strijd heeft aangeboden met een inflatie van bijna 50% en een zeer zwakke lira, wil de regering de burgers aanmoedigen om hun \”onder de matras\”-goud ter waarde van miljarden dollars om te zetten in bankrekeningen in lira. Dit plan heeft tot doel de lira te versterken door 5.000 ton \”onder de matras\”-goud in het banksysteem te storten. Die hoeveelheid zouden de Turken met z’n allen aanhouden in goud.

Minister van Financiën en Financiën Nureddin Nebati legde uit: \”Met dit pakket zullen we goud dat onder de matrassen wordt bewaard, een hoeveelheid die wordt geschat op ongeveer 5.000 ton, in het [bank]systeem stoppen. Het komt overeen met ongeveer $ 250- $ 350 miljard. Een zeker een deel van dat bedrag zal de behoefte aan vreemde valuta van de Centrale Bank dekken\”, zei Nebati op een persconferentie in Londen.

\”Onder de matras\” goud is een term die wordt gebruikt om het gele metaal te beschrijven dat door burgers bij hun huizen wordt opgeslagen als een verzekeringspolis tegen stijgende prijzen en devaluatie van de valuta. Nebati voegde eraan toe dat 30.000 goudwinkels en vijf goudraffinaderijen mogelijk zouden kunnen helpen met de logistiek van de operatie. De aankondiging werd gedaan tijdens Nebati\’s eerste officiële reis naar het buitenland, net na de publicatie van de laatste inflatiegegevens over Turkije in januari, waaruit bleek dat de prijsdruk steeg naar nieuwe hoogtepunten in 20 jaar met een jaarlijks inflatiecijfer van 48,7%.

In december kondigde de Turkse regering al haar nieuwe depositoschema voor Turkse lira aan, dat tegen wisselkoersen beschermde, wat de overdracht van deposito\’s in vreemde valuta (FX) naar deposito\’s in Turkse lire met wisselkoersbescherming aanmoedigde. Maar de ontvangst van dat schema is volgens Fitch eerder traag verlopen. \”De opname bedroeg eind januari 2022 ongeveer 4% van de sectordeposito\’s, dit volgens verklaringen van overheidsfunctionarissen in lokale media\”, schreef Fitch in een rapport dat deze maand februari is verschenen. \”De maatregel pakt namelijk niet de oorzaken aan van de scherpe verslechtering van het binnenlands vertrouwen dat de lira heeft verzwakt: hoge inflatie, zeer negatieve reële tarieven, het ontbreken van een geloofwaardig beleidsanker en de onzekerheid over het economisch beleid in de aanloop naar de verkiezingen in 2023.\”