Gaat Amerikaanse rente met 100 basispunten omhoog tegen juli?

\"\"+

De kosten van goederen en diensten in de Verenigde Staten stegen in januari met 0,6%, waardoor de inflatie op het hoogste niveau sinds februari 1982 uitkwam. De voorspelling van economen gepolst door Bloomberg News onderschatten de stijgende kosten van goederen en diensten in Amerika. Economen hadden gerekend op een stijging van 0,4%, waarmee de CPI-index van 7% naar 7,3% zou zijn gestegen. Uiteindelijk werd het dus 7,5%.

Vorige week heeft het Bureau of Labor Statistics (BLS) de consumentenprijsindex voor januari 2022 vrijgegeven, wat bevestigt wat werkende Amerikanen al lang wisten, namelijk dat er grote prijsstijgingen zijn geweest in de kosten van voedsel, elektriciteit en onderdak. de CPI-index kwam uit op het hoogste punt in 40 jaar van 7,5% op jaarbasis.  Stijgingen van de indices voor voedsel, elektriciteit en onderdak leverden de grootste bijdrage aan de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde stijging van alle items.

De voedselindex steeg in januari met 0,9 procent, na een stijging van 0,5 procent in december. De energie-index steeg ook met 0,9 procent in de loop van de maand, waarbij een stijging van de elektriciteitsindex gedeeltelijk werd gecompenseerd door dalingen in de benzine-index en de aardgasindex.” Volgens het regeringsrapport was de grootste verandering in 12 maanden sinds de periode die eindigde in augustus 1982, niet onverwacht energie, die het afgelopen jaar met 27% steeg, en de voedselindex steeg met 7%. De stijging voor voedsel in januari was 0,9%, waarbij de voedsel-thuisindex in de loop van de maand met 1% steeg, na slechts 0,4% in december.

Dit zet extra druk op de Federal Reserve om te proberen hogere inflatiedruk in de toekomst af te wenden. Het enige instrument dat de Fed tot zijn beschikking heeft om met inflatie om te gaan, is door de rente te verhogen. Er zijn in dat verband extreem agressieve uitspraken gedaan door leden van de Federal Reserve. De meest agressieve verklaring kwam van de St. Louis Fed-president James Bullard. Die zei dat de Federal Reserve haar monetair beleid zou moeten aanpassen door rekening te houden met een renteverhoging van 100 basispunten (een stijging van 1%) tegen 1 juli. Hij zei dat zo’n forse stijging een verstandige reactie zou zijn op een verrassende inflatieschok die de Amerikaanse economie heeft getroffen.

De reactie van Bullard wordt weerspiegeld in veranderingen in het marktsentiment, waarbij een agressievere Federal Reserve wordt erkend. Volgens de FedWatch-tool van de CME is de kans op een renteverhoging van 25 basispunten voor de FOMC-bijeenkomst van 16 maart nog slechts 3,3%. Er wordt nu rekening gehouden met een renteverhoging van 50 tot 75 basispunten (1/2 % tot ¾ %) en de kans daarvoor nu opgelopen tot 96,7%.