Waarom zeven renteverhogingen in de VS dit jaar niet zullen volstaan

\"\"

De goudprijs is tussen 2013 en 2020 nooit boven $ 1.400/oz uitgekomen, wat overeenkomt met een periode waarin het reële rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie tussen ongeveer 0% en 1% schommelde. Toen de reële rente echter \’negatief\’ was, zoals tussen 2011 en 2013, en in 2020, schoot de goudprijs omhoog. De stijging van de goudprijs met 22% in 2020 was het gevolg van angst voor de pandemie, gecombineerd met een lage Amerikaanse dollar en dalende rente op staatsobligaties, waardoor de reële rente negatief werd hoewel de inflatie onder de 2% bleef.

De Amerikaanse inflatie heeft inmiddels hoogste punt in 40 jaar bereikt op 7%. Om dit probleem aan te pakken, overweegt het Federal Open Market Committee (FOMC) de rentetarieven dit jaar op elk van zijn reguliere vergaderingen te verhogen, in totaal  zeven verhogingen van telkens een kwart procent. Dat zou het doelbereik tegen het einde van het jaar tussen 2,75% en 3% brengen. Maar zelfs als dat gebeurt, is het nog niet genoeg. Stel dat de problemen in de toeleveringsketen worden gladgestreken, die verantwoordelijk zijn voor de helft van de huidige inflatie van 7%, dan blijft er nog een inflatie van 3-4% over (voedsel, energietransitie, loonspiraal en klimaatcrisis).

Met andere woorden, de rentevoeten moeten nog hoger. Tenzij het de Fed \’serieus\’ wordt om de inflatie aan te pakken, zullen obligatiekopers geld blijven verliezen aan staatsobligaties, waardoor deze een slechte investering worden. Dit was misschien gerechtvaardigd tijdens de financiële crisis of tijdens het begin van de covid-crisis, toen veel beleggers ze als de veiligste van de veilige havens zagen. Ze vonden het niet erg om een ​​rendement van 0% te krijgen of zelfs een licht negatief rendement, als dat betekende dat ze uit de zeer volatiele en risicovolle aandelen moesten blijven.

Dit is niet langer het geval. De aandelenmarkt is misschien wat gedaald ten opzichte van de hoogtepunten van 2021, maar is historisch gezien nog steeds hoger en hoger dan vóór de coronacrisis. Wat maakt dat de beurskoersen extra kwetsbaar zijn voor een forser dan verwachte serie van rentestijgingen. De analisten houden in sommige gevallen al rekening met een correctie met 30 tot 35% op Wall Street. Zeg niet dat 2022 geen spannend jaar zal worden.