Stijgende inflatie brengt grote risico’s met zich mee

\"\"

Inflatie is volgens de analisten een van de grootste risico\’s die het economisch herstel dit jaar kunnen doen ontsporen, vooral als centrale banken de verkrapping verkeerd inschatten. Overal ter wereld wordt een stijgende prijsdruk gevoeld. In de VS liep de inflatie in december op tot het hoogste tempo sinds 1982, met een stijging van 7% over de afgelopen 12 maanden. De inflatie in de eurozone bereikte in december een nieuw record van 5% per jaar.

In het VK bereikte de inflatie het hoogste punt in 10 jaar, waarbij de consumentenprijsindex (CPI) in de 12 maanden tot november met 5,1% steeg. De prijsdruk in Spanje liep op tot bijna drie decennia, waarbij de inflatie op jaarbasis in december met 6,7% steeg. In Italië stegen de kosten van levensonderhoud in december tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar, waarbij de CPI met 4,2% steeg in vergelijking met december 2020.

Er zijn echter tekenen dat de wereldwijde inflatie het hoogtepunt nadert. In China bijvoorbeeld nam de prijsdruk in december af, waardoor de deur voor de centrale bank op een kier ging om de stimuleringsmaatregelen te blijven handhaven. De consumentenprijsindex steeg in december met 1,5% ten opzichte van 2,3% in november. De Chinese producentenprijsindex daalde ook en steeg met 10,3% per jaar, een daling ten opzichte van de 12,9% in november.

In de VS vertraagde ook de producentenprijsindex, wat wijst op een afkoeling van de inflatie. De PPI-maatstaf steeg in december met 0,2%, na de stijging van 0,8% in november. De gegevens waren zwakker dan verwacht, waarbij economen een stijging van 0,4% voorspelden. Meer specifiek daalden de voedsel- en energieprijzen, wat wijst op een mogelijke piek in prijsdruk.

De beleggers zijn op zoek naar signalen van een matiging in de verstoringen van de toeleveringsketen, aangezien dalende inputkosten uiteindelijk zouden wijzen op een verlichting van de prijslasten voor de consument. Recente economische gegevens die wijzen op kortere levertijden in het ISM Manufacturing-rapport van december en een versoepeling van de fabriekspoortprijzen in China hebben het scenario van \”piekknelpunten\” ondersteund\”, zegt John Lynch, Chief Investment Officer van Comerica Wealth Management.

De laatste opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell gaven aan dat de centrale bank bereid is alles te doen om de inflatie te beheersen. Toen hij deze week op zijn nominatie-hoorzitting getuigde, zei Powell dat hij \”de inflatiedruk op schema ziet om tot halverwege dit jaar aan te houden\”. En als de inflatie meer verankerd raakt, zal de Fed de rente verhogen.

Tot dusver omvat het normalisatiebeleid van de Fed het einde van de afbouw in maart, ten minste drie renteverhogingen en een balansafbouw in 2022. Powell waarschuwde ook dat een recessie mogelijk is als de Fed gedwongen wordt te veel te verkrappen. \”Als de inflatie te hardnekkig wordt, zal dat leiden tot een veel strakker monetair beleid, en dat zou tot een recessie kunnen leiden\”, zei hij. De Fed lijkt echter voldoende flexibiliteit te laten om zich aan te passen en van gedachten te veranderen zodra de verkrapping begint.

De Bank of England bestrijdt de inflatie al met renteverhogingen, waarbij de centrale bank de prijsdruk in 2022 tot boven de 6% rekent. In december verhoogde de BoE de rente met 25 basispunten en de markten voorspellen nog eens vier verhogingen in 2022. De Europese Centrale Bank blijft ondertussen gematigd in haar standpunt, terwijl president Christine Lagarde de markt verzekert dat renteverhogingen dit jaar niet worden overwogen. De laatste inflatiecijfers zetten de ECB echter extra onder druk om toch in te grijpen.