Staat de inflatie op het punt om te pieken?

\"\"

Miljardair \”Bond King\” (zijn bijnaam op Wall Street) Jeffrey Gundlach wijst er op dat Fed-voorzitter Powell elke keer als hij spreekt agressiever wordt over het verhogen van de rente. Als we kijken naar de stijgende lonen in de Verenigde Staten, lijkt de Fed \”behoorlijk ver achter op de curve\”.,Wat meteen verklaart waarom de Fed steeds agressiever wordt in haar woordgebruik. Gundlach heeft er geen goed oog in.

\”De inflatiedruk neemt toe, daar valt niet over te discussiëren\”, zei hij. \”Als we naar de economie kijken… het valt niet te ontkennen dat deze in ruime mate wordt ondersteund door de kwantitatieve versoepeling en de uitbreiding van de balans van de Fed. En aangezien deze factoren zullen wegvallen, is het de logica zelf om te denken dat we in 2022  meer tegenwind krijgen voor risicovolle activa en uiteindelijk voor de economie.

De signalen van de obligatiemarkt beginnen een beetje op die uit een pre-recessieperiode te lijken. De inflatie zal in 2022 hoger blijven dan wat de meeste mensen voorspellen, voegde Gundlach eraan toe. \”Economen denken dat ze in het eerste kwartaal van 2023 weer zal dalen tot ongeveer 2,5%. Dat is een beetje wishful thinking als we beginnen met ongeveer 7%\”, zei hij. Als we naar het einde van het jaar kijken, zal de inflatie waarschijnlijk vertragen en het stagflatiescenario van de jaren weten te vermijden. Het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat de komende twee jaar een herhaling zullen te zien geven van het scenario uit de jaren 70.