Meer Fed-functionarissen geloven in rentestijging in maart

\"\"

Er broeit van alles binnen de Federal Reserve, waarbij de inflatiestandpunten zich lijken te verharden. Dat vertaalt zich in toenemende druk om niet te talmen wat de eerste renteverhoging betreft. De regionale bankpresidenten Esther George (Kansas City), James Bullard (St. Louis) en Loretta Mester (Cleveland) hebben allemaal opgeroepen tot een renteverhoging in maart. Ook de president van de Federal Reserve Bank of Philadelphia Patrick Harker denkt in dezelfde richting.

In een interview met de Financial Times zei hij: \”Ik heb momenteel drie verhogingen voor dit jaar in mijn agenda staan en ik sta er heel open over ​​om in maart te beginnen. Daarnaast sta ik ook open ​​voor meer renteverhogingen als dat nodig zou zijn. Harker deed deze uitspraken na de publicatie van de recente Amerikaanse inflatiegegevens die Harker omschreef als \”zeer hoog, zeer slecht\”.

Met betrekking tot wat de Fed zou kunnen doen om de inflatie te bestrijden, zei hij: \”We willen niet helemaal op de rem gaan staan, maar we moeten wel de economische vraag deels afremmen. Minder tariefverhogingen zouden nodig zijn als de inflatie daadwerkelijk begint te dalen, maar het valt nog af te wachten of dit scenario daadwerkelijk kans op slagen maakt. Binnen de Fed groeit dus duidelijk de overtuiging dat de rente eerder vroeg of laat naar omhoog moet. Met alle gevolgen van dien.

Ook Fed Charman Jerome Powell sprak over de inflatie en na zijn laatste getuigenis schoot de goudprijs omhoog. Hoewel Powell net zo havikachtig klonk als voorheen, kregen de markten een glimp te zien van hoe flexibel de Fed is bij het aanscherpen van het monetaire beleid in de toekomst. Het is daarom zaak om de uitspraken gedaan door de topmensen van de Fed in de komende dagen en weken goed in de gaten te houden.