De houtprijzen waren nog nooit zo hoog met de start van het bouwseizoen in de lente op komst

\"\"

Met de lente op komst, raakt ook de bouw in de Verenigde Staten in een hogere versnelling. Het bouwseizoen staat op het punt van te beginnen, terwijl(toekomstige) huiseigenaren te maken hebben met de hoogste houtprijzen ooit voor deze tijd van het jaar. De houtfutures voor maart in Chicago sloten vrijdag op $ 1.270 per 1.000 board ft. Dat betekent een stijging van meer dan 36% sinds het begin van de maand als gevolg van krappere Canadese voorraden.

Bloomberg meldt dat de stijging van de houtprijzen komt op het moment dat Canfor Corporation, \’s werelds op twee na grootste bedrijf voor geïntegreerde bosbouwproducten, gevestigd in Vancouver, British Columbia, een vermindering van de leveringen met 150 miljoen board feet aankondigde als gevolg van een plaag van bergdennenkevers die bomen massaal hebben doen afsterven. Tegelijkertijd meldde West Fraser Timber Co, \’s werelds grootste houtbedrijf, dat de havencongestie en het tekort aan vrachtwagens en treinwagons het moeilijk maken om hout naar kopers te vervoeren.

\”In West-Canada zijn de transportuitdagingen echt ongekend, zowel qua omvang als qua duur\”, vertelde Ray Ferris, Chief Executive Officer van West Fraser. In de afgelopen drie decennia zijn de houtprijzen nog nooit zo hoog geweest voor deze tijd van het jaar, aangezien het grootste en het op twee na grootste houtbedrijf problemen met de levering meldden. Ferris zei dat de verzendingen van hout en multiplex jaar-op-jaar met 20% daalden en dat de pulptransporten in januari met 30% daalden. Hij zei ook dat het \”tijdig verzenden van producten een uitdaging blijft\” en waarschuwde dat het bedrijf mogelijk gedwongen zou zijn om grote vertragingen voor lief te nemen vanwege de transportproblemen.

Krappe houtvoorraden voorafgaand aan het bouwseizoen in de lente in Noord-Amerika zullen waarschijnlijk de woninginflatie fors verhogen, niet alleen voor potentiële huizenkopers, maar ook voor huiseigenaren die hun keukens of badkamers willen renoveren.

Voeg hout maar toe aan de lijst van met de \’tekorten aan alles\’, zoals Jeffery Currie, hoofd grondstoffenstrateeg van Goldman Sachs en een van de meest gevolgde analisten op Wall Street, vorige week op Bloomberg TV zei: “Het maakt niet uit of het olie, gas, kolen, koper, aluminium is, noem het maar op en er is een tekort aan.\”