Europa kan zichzelf flink in het vlees snijden met sancties tegen Rusland

\"\"

Door de zelfverklaarde pro-Russische separatistische regio\’s in Oekraïne te erkennen, gooit president Poetin het akkoord van Minsk in de prullenbak. Door ‘vredestroepen’ naar de opstandige provincies te sturen verhoogt hij de spanning. De hamvraag is nu wat voor sancties er uit het Westen zullen volgen. Er is veel dat Europa en de VS kunnen doen, maar de omvang en de vorm van de sancties kunnen volgens Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild, ook grote gevolgen hebben voor Europa.

Van de 20 grootste tarwe-exporteurs wereldwijd is Rusland nummer één, Oekraïne is nummer 5. Frankrijk is nummer 4. Dus afhankelijk van wat we niet langer uit Rusland of Oekraïne halen, zal Europa moeten importeren uit de VS, Canada, Australië of Argentinië , om maar een paar landen te noemen. Maar dat zal ongetwijfeld tegen een hogere prijs gebeuren. Dan is er nog Russisch gas, een verhaal dat bekend in de oren klinkt.

De prijzen voor energie zijn op het nieuws van de afgelopen dagen nogmaals gestegen. Brent handelde gisteren op het hoogste niveau van het jaar aan bijna $ 98 pb en zou binnenkort $ 100 kunnen bereiken. De Europese inflatie, die energie als grootste boosdoener heeft voor de huidige hoge niveaus, zal niet snel afnemen. Consumenten zullen de komende weken een onaangenaam gevoel krijgen als ze hun auto voltanken met benzine. Met andere woorden: sancties gericht tegen Rusland zullen ongetwijfeld de Europese economie treffen. Rusland is een grote exporteur van bijna alle grondstoffen.

Nu al kan de economische groei in Europa in twijfel worden getrokken. Maandag waarschuwde de Bundesbank dat we mogelijk een negatief Q1 krijgen in Duitsland vanwege Omicron. Maar na vorig jaar al een negatief Q4, zou dat een technische recessie impliceren. Zeker, de sterke PMI-gegevens van maandag in Europa laten zien dat dit een tijdelijke blip zou zijn, maar de markten zullen het niet leuk vinden. De markten zullen het technische plaatje voor indices ook niet waarderen. Het beeld van lagere toppen en lagere toppen werd bevestigd en het maakt daarbij niet uit of de oorzaak geopolitiek is.