\’Gevarenzone\’ voor Italiaanse schulden is de volgende focus voor obligatiehandelaren

\"\"

Een inzinking op de Europese obligatiemarkten drijft de leenkosten van Italië op tot het punt waarop handelaren zich afvragen hoeveel pijn de beleidsmakers nog kunnen verduren voordat ze ingrijpen om zijn schuld op peil te houden. De benchmark-rentetarieven voor Italië, een van de landen met de meeste schulden in de eurozone, bereikten de afgelopen week voor het eerst sinds de door pandemie veroorzaakte onrust op de markten in 2020 het niveau van 2%.

Het vooruitzicht van verminderde stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank betekent dat Black Rock er op gokt dat de Italiaanse obligatierendementen nog verder zullen stijgen. De uitverkoop van de Italiaanse staatsobligaties heeft er toe geleid dat de premie die de beleggers vragen om de voorkeur te geven aan Italiaanse obligaties boven Duitse – een belangrijke risicometer – al op ongeveer 170 basispunten is gebracht.

Boven de 200 wordt gezien als een waarschuwingssignaal en boven de 300 worden de alarmklok geluid. Als het zover is zullen de analisten er waarschijnlijk op speculeren dat de ECB over moet gaan met het kopen van nog meer obligaties. \”We zien de \’gevarenzone\’ voor BTP-spreads rond de 250 basispunten\”, zegt Frederik Ducrozet, wereldwijd strateeg bij Banque Pictet & Cie SA. \”Als de spreads uit de hand lopen, kunnen we ons voorstellen dat de ECB een nieuwe backstop-faciliteit opzet.\”

Dat scenario speelde zich al af in maart 2020, nadat de Italiaanse spread boven de 300 basispunten was gesprongen in het kielzog van ECB-president Christine Lagarde die zei dat ze niet in functie was om ‘spreads te verkleinen’. De ECB zag zich vervolgens noodgedwongen verplicht om van koers te veranderen en een nieuw pandemisch noodaankoopprogramma aan te kondigen.

De financiële markten wereldwijd maken zich nu zorgen over het risico van nieuwe beleidsfouten die in 2022 gemaakt zullen worden. Saxo Bank A/S wijst ook naar 250 basispunten als potentiële gevarenzone. Voor de strategen van ING Groep NV ligt het lager, meer bepaald op zo\’n 200 basispunten. Als er toch moet ingegrepen worden, kunnen flexibele herinvesteringen in obligaties een eerste verdedigingslinie zijn. Volgens BNP Paribas SA-strategen, waaronder Sumati Semavoine-Jain, zou dat voldoende moeten zijn om de Italiaanse spread over Duitsland te stabiliseren tot ongeveer 200 basispunten.