JP Morgan verwacht nu dat de Federal Reserve de rente op 9 opeenvolgende vergaderingen zal verhogen

\"\"

Fed-voorzitter Jerome Powell zal dit jaar waarschijnlijk de rente stapsgewijs optrekken, waarbij elke meeting van het FOMC (het comité bij de centrale bank dat beslist over de rente) zal gebruikt worden om een verhoging van de basisrente aan te kondigen. JP Morgan verwacht nu dat de Federal Reserve de rente gedurende negen opeenvolgende vergaderingen zal verhogen. Analisten van de bank zeiden ook dat (te) snel stijgende rentetarieven het grootste gevaar voor de markten vormen.

De Fed zal naar verwachting in maart beginnen met het verhogen van de rente, aangezien ze te maken heeft met de hoogste inflatie sinds 40 jaar. Centrale banken die de rente sneller verhogen dan beleggers eerder hadden verwacht, vormen nu de grootste bedreiging voor verder gezonde markten en economieën, aldus het rapport van de Amerikaanse bank. De analisten van JP Morgan, onder leiding van hoofdeconoom Bruce Kasman, denken dat de Fed tot maart 2023 bij elke vergadering de rente met 25 basispunten (0,25 procentpunt) zal verhogen – of negen renteverhogingen in totaal.

De streefrente van de federale fondsen – de belangrijkste rentevoet van de Fed – staat momenteel op een laagterecord tussen 0% en 0,25%. Negen opeenvolgende stijgingen van 25 basispunten zouden de rente op 2,25% tot 2,5% brengen. Een groot deel van Wall Street verwacht dat de Fed in maart zal beginnen met het verhogen van de rentetarieven, waarbij de meeste analisten vijf of zes renteverhogingen verwachten in 2022. Een verhoging van de rentetarieven maakt lenen duurder en heeft tot doel de uitgaven en de vraag te verminderen, waardoor hopelijk de inflatie zal afkoelen.

Wereldwijd zijn de aandelenkoersen in 2022 al fors gedaald, vooral omdat de beleggers hun verwachtingen voor het aantal en het tempo van renteverhogingen door de Fed snel naar boven hebben bijgesteld. De S&P 500 daalde 8,8% voor het jaar vanaf 1 januari tot en met het slot van vrijdag, waarbij de crisis tussen Rusland en Oekraïne voor verdere volatiliteit zorgde. Het ziet er niet naar uit dat de inflatiedruk snel zal verdwijnen.