Goud en zilver: er zijn geen verkopers meer

\"\"

De markten hebben heftig en beslist gereageerd op de escalatie van de Russische sancties. Het gedrag is bijna hetzelfde als bij eerdere liquiditeitsevenementen zoals bij het omvallen van Lehman in 2008 en het uitbreken van Covid in maart 2020. Bij liquiditeitsgebeurtenissen zoals Lehman werd goud in eerste instantie verkocht als een bron van dollars, om geld binnen te halen. Momenteel is dat niet het geval en dat is een hele geruststelling.

Bij liquiditeitsgebeurtenissen zoals Lehman, toen de economie instortte, werd ook zilver verkocht. Vandaag is dat niet zo. Daarom moeten de huidige gebeurtenissen niet zien als een liquiditeitscrisis van korte duur worden gezien, maar als een voorbode van een veel groter chronisch liquiditeitsprobleem dat nog lang zal aanhouden. Een evolutie die speelt in het voordeel van goud en zilver.

Er zijn namelijk geen natuurlijke verkopers meer in deze edelmetalen. Er zijn alleen kopers die kopen of kopers die wachten om te kopen. Rusland zal zijn goud nu niet verkopen, dus vanuit die hoek dreigt nu geen gevaar. We hebben in ieder geval een paar spannende dagen voor de boeg. De komende dagen zitten vol risico\’s voor ruwe olie, zelfs afgezien van de gevolgen van de sancties. Er is een midweekbijeenkomst van OPEC+ over de output; de regering-Biden kan de reservevoorraden aanboren en de Iraanse nucleaire gesprekken lijken bijna afgerond te zijn.

Bovendien zouden de Amerikaanse voorraden ruwe olie op de belangrijkste hub van Cushing kunnen dalen tot het laagste niveau sinds 2014 als er nog een bescheiden trekking is. Ondertussen zei Goldman Sachs dat het, ondanks de prijsstijging, onwaarschijnlijk is dat de OPEC+ ervoor zal kiezen om het tempo waarin de alliantie de bevoorrading herstelt te versnellen, daarbij verwijzend naar de “essentiële rol” van Rusland in de groepering.