Goudprijs naar $ 10k?  Mijnlegende Pierre Lassonde sluit het niet uit

\"\"

Het conflict in Oost-Europa zal waarschijnlijk langdurig zijn en de energieprijzen zullen reageren door nog hoger te stijgen dan het huidige niveau, zei Pierre Lassonde, emeritus voorzitter van Franco-Nevada en CEO van Firelight Investments. \”Ik denk dat Poetin rekende dat dit een gemakkelijke, snelle overwinning voor hem zou worden. Zijn plannen lopen niet helemaal zoals hij had gewild.

Nu de Duitsers overstag zijn gegaan en zeggen: we gaan militaire hulp bieden, heeft dat de mogelijke uitkomst van deze oorlog behoorlijk drastisch veranderd. Hoe langer het duurt, hoe groter de impact zal zijn, met name op de energiemarkt. Als dit twee, drie weken of een maand doorgaat, denk ik dat je naar een olieprijs van $ 200 kijkt\’, vertelde Lassonde in de marge van de BMO Global Metals & Mining Conference.

Brentolie werd voor het laatst verhandeld op $ 100,14 per vat, terwijl WTI-ruwe olie op $ 95,15 per vat werd verhandeld. De opmerkingen van Lassonde komen op het moment dat Duitsland plannen aankondigde om zo snel mogelijk 1.000 antitankwapens en 500 grond-luchtraketten aan Oekraïne te leveren, waarmee een al lang bestaand principe om geen wapens naar conflictgebieden te exporteren, werd geschrapt. Lassonde merkte op dat met hogere energieprijzen onvermijdelijk hogere, aanhoudende inflatie gepaard gaat.

\”We zien vandaag dezelfde druk op de inflatie als in de jaren zeventig\”, zei hij. “Van 1976 tot 1981 steeg de inflatie elk jaar, de rentetarieven gingen elk jaar omhoog, de dollar steeg elk jaar en het goud steeg elk jaar. Dat gaan we de komende vier jaar opnieuw zien.\” Over wat de Federal Reserve waarschijnlijk zal doen als reactie op een hogere respons, zei Lassonde: \”Het maakt niet eigenlijk niet uit. De Fed zit geklemd tussen hamer en aambeeldj. Ze kan de rente niet meer dan 1,5% verhogen zonder de economie te doen instorten. Ze kan nergens heen. Meneer Powell moet zich voelen als een stekelvarken in een ballonnenfabriek. Het maakt niet uit, want de reële rente, dat is wat echt belangrijk is voor goud, zal de komende vier jaar diep negatief blijven, en dat is precies wat er in de jaren zeventig gebeurde.”

Op middellange termijn gaat goud richting $2.200 tot $2.400 per ounce, zei Lassonde. Op lange termijn, in de komende vijf jaar, zou de Dow-tot-goudverhouding kunnen convergeren naar 2:1, mocht de Dow Jones met 20%-30% inkrimpen. Dit zou een goudprijs van $ 10.000 impliceren. Er zijn twee keer in de geschiedenis geweest, één keer in de jaren dertig en één keer in het begin van de jaren tachtig, dat de Dow-tot-goudverhouding 1:1 was.

Lassonde zei dat een verhouding van 1:1 vandaag te agressief zou zijn, omdat het zou betekenen dat aandelen drastisch zouden moeten crashen vanaf het huidige niveau, en met zoveel liquiditeit gecreëerd door de centrale banken, zou een correctie van meer dan 30% onwaarschijnlijk zijn. \”Ik denk dat we twee tegen één kunnen zien\”, zei hij. \”Bij twee tegen één, met een terugtrekking van 30%, kijk je naar $ 10.000 [een ounce]. Dat is niet onwaarschijnlijk. Ik denk dat het in de komende vijf jaar zo ver kan komen.”