Sancties tegen Rusland zijn \’voor losers\’; kansen op verkrapping door de Fed slinken zienderogen

\"\"

Het is een stukje minder waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente verhoogt na het uitbreken van de oorlog in Oost-Europa, zegt Steve Hanke, hoogleraar Toegepaste Economie aan de Johns Hopkins University. “De markt denkt nu dat [de Fed] terughoudender zal zijn. Vorige week bedroeg de kans op een verhoging van de Fed funds rate met 50 basispunten tijdens de Fed-vergadering van maart 60%. Dat is gedaald tot slechts 13%\’, vertelde Hanke.

Hanke zei dat hoewel de inflatie in de VS het hoogste niveau in 40 jaar heeft bereikt, de volgende publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) waarschijnlijk een nog hoger cijfer zal tonen. \”Er is een redelijke kans dat het cijfer een beetje hoger zal uitkomen bij de volgende meting die we krijgen. De reden daarvoor is dat als we kijken naar de producentenprijsindex, deze nog steeds versnelt en de consumentenprijsindex meesleurt. Dus de kans is groot dat we een aantal keren een cijfer krijgen dat boven 7,5% ligt, \”zei hij.

Over de Russische invasie van Oekraïne zei Hanke dat hoewel de sancties die door westerse landen zijn opgelegd de economie van Rusland kunnen vertragen, en bij uitbreiding het monetaire beleid elders beïnvloeden, deze sancties nooit de Russische president Vladimir Poetin zullen doen afschrikken. “Sancties stoppen Poetin niet omdat ze nooit iemand tegenhielden. Sancties werken niet. Ik vrees dat sancties iets voor ‘losers\’ zijn.

Dat blijkt uit de evolutie van de geschiedenis. “We hebben altijd sancties tegen Cuba gehad, heeft dat iets veranderd? We hebben altijd sancties tegen Noord-Korea gehad, heeft dat iets veranderd? We hebben al geruime tijd sancties tegen Venezuela, heeft dat iets veranderd? We hebben sancties tegen Iran gehad, heeft dat iets veranderd? Nee, ze werken niet.

Ze werken niet omdat ze een oorlogswapen zijn en wanneer je iemand sancties oplegt krijgen we vaak het omgekeerde effect. In het betrokken land voelen ze zich beroofd omdat ze worden aangevallen. En als resultaat krijg je iets dat het \’rally around the flag\’-effect wordt genoemd. Degenen aan wie sancties zijn opgelegd verzamelen zich rond de vlag. We hebben de populariteit van Poetin zien stijgen, niet dalen. En dat zegt genoeg.\”