Goud is ondergewaardeerd vanwege inflatie, niet vanwege de invasie van Oekraïne

\"\"

De goudmarkt blijft extreem volatiel, aangezien handelaren en investeerders gemengd blijven reageren op de invasie van Oekraïne door Rusland. Hoewel er door het conflict in Oost-Oekraïne een sterke vraag naar een veilige haven is, zei het Europese edelmetaalbedrijf Heraeus dat beleggers er beter aan zouden doen zich te concentreren op de rentetarieven en de stijgende consumentenprijzen.

Na zondagavond een sprong van 2% te hebben gemaakt, is de goudprijs wat teruggevallen van hun hoogste punt en houdt ze steun net boven de $1.900 per ounce. Goud werd woensdagmorgen voor het laatst verhandeld op $ 1.905,30 per ounce. In een maandag gepubliceerd rapport zeiden analisten van Heraeus dat hoewel de goudprijs kan stijgen als veilige haven ter bescherming tegen geopolitieke risico\’s, deze winsten niet houdbaar zullen zijn. Het Europese edelmetaalbedrijf verwees naar het laatste conflict in Oekraïne toen Rusland in 2014 de Krim-regio annexeerde.

\”De prijs steeg toen de spanningen toenamen, maar daalde zodra de annexatie had plaatsgevonden\”, aldus de analisten. “Er is nog steeds onzekerheid over hoe lang de crisis zal duren, en dat zou de goudprijs een tijdje op peil kunnen houden. Zodra de situatie in Oekraïne zich stabiliseert, kan de goudprijs echter verder dalen.” Terugkijkend op de aanhoudende oorlog in Oost-Europa, zeiden analisten bij Heraeus dat goud nog steeds met moeilijke tegenwind te kampen heeft nu de Federal Reserve de rente wil verkrappen om de stijgende inflatie tegen te gaan.

De Russische invasie van Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde recessie en uiteindelijk tot een ineenstorting van de olieprijs, zegt Bloomberg Intelligence. Hoewel de Fed de rente wil verhogen, zijn de verwachtingen over hoe agressief de centrale bank zal zijn aanzienlijk gedaald sinds de invasie van Rusland. De marktverwachtingen voor een beweging van 50 basispunten in maart zijn aanzienlijk gedaald.

Terwijl goud het moeilijk zou kunnen hebben, aangezien de Amerikaanse centrale bank naar verwachting op 16 maart aan hun nieuwe verkrappingscyclus begint, zeiden de analisten bij Heraeus dat de algemene omgeving op langere termijn positief blijft voor goud. “Goud is over het algemeen in prijs gestegen in de volgende 6 tot 12 maanden. Sinds de jaren tachtig werden renteverhogingen die in 1986, 1999, 2004 en 2015 opgestart werden, allemaal gevolgd door stijgende goudprijzen, met winsten van 10-20% in de komende zes maanden”, aldus de analisten.

Het Europese bedrijf zei dat ondanks de plannen van de Federal Reserve om de rente te verhogen, de stijgende inflatie de reële rente negatief zal houden. “Escalerende energieprijzen hebben bijgedragen aan een hoge inflatie en de jaar-op-jaar winsten kunnen kleiner worden naarmate 2022 vordert. De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, was in januari echter nog steeds torenhoog met 6% in de VS. Dit toont aan dat de aanjagers van inflatie breder zijn dan alleen de grondstofprijzen”, aldus de analisten. \”De goudprijs lijkt ondergewaardeerd in vergelijking met hoe laag de reële rente is, en dit zou een hogere goudprijs kunnen ondersteunen, zelfs zonder de veilige haven als gevolg van geopolitieke spanningen.\”