De Russische invasie van Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde recessie en uiteindelijk tot een ineenstorting van de olieprijs

\"\"

Laat u niet misleiden door de krantenkoppen van $ 100 over olie, zo waarschuwt Bloomberg Intelligence, eraan toevoegend dat Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne mogelijk een wereldwijde recessie zou kunnen veroorzaken die kan leiden tot een ineenstorting van de olieprijzen. Na een top van 100 dollar per vat in de nasleep van de militaire actie van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne, zou de olieprijs met 80% kunnen dalen, zei Mike McGlone, senior grondstoffenstrateeg van Bloomberg Intelligence.

\”De markt voor ruwe olie zal waarschijnlijk een weerspiegeling zijn van eerdere terugkeerpatronen die in het verleden zagen in geval van hoge olieprijzen. Brent-olie is sinds de piek van 2008 driemaal met ongeveer 80% gedaald. Het is mogelijk dat de Russische invasie van Oekraïne een wereldwijde recessie veroorzaakt en de elektrificatie- en decarbonisatietrends versnelt\”, zegt McGlone. zei maandag in een notitie.

Volgens Bloomberg Intelligence zou olie het risico op een forse correctie kunnen lopen als er een wereldwijde recessie op komst is, nadat de prijs voor een vat ruwe olie naar meerjarige hoogtepunten is gestegen als gevolg van het conflict in Oekraïne. McGlone legt uit: \”De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een potentiële katalysator voor een wereldwijde recessie en een piek in de energieprijzen. Het conflict is uniek, maar in 2008 werd de ernstige terugval van risico-activa verergerd door een scherpe rally in West Texas Intermediate ruwe olie die zijn hoogtepunt bereikte rond de $ 145 per vat, \”zei hij. \”We zien duidelijke parallellen. Als ruwe olie blijft stijgen zoals 14 jaar geleden, kan het de wereld in de richting van een recessie doen kantelen en het traject op weg naar lagere prijzen inslaan.\”

Het resultaat zou dan zijn dat de prijs voor ruwe olie samen met die van andere risicovolle activa instort. \”De nieuwe wereldorde zal waarschijnlijk de stromen van vloeibare brandstof van Rusland naar China verschuiven in plaats van het aanbod te verminderen. Wat zekerder is, is dat Noord-Amerikaanse producenten veel impuls krijgen\”, zei McGlone. \”De situatie van ruwe Brent-olie van rond de $ 100 per vat is mogelijk in een verlies-verliesfase terechtgekomen. We zien een stijging van de energieprijzen in 2022, vergelijkbaar met 2008, net voor de ineenstorting, maar met een ongunstige kanteling van de vraag als gevolg van de oorlog.\”

Ook zal de oliepiek als reactie op de Russische invasie van Oekraïne de wereldverschuiving naar hernieuwbare energie versnellen, voegde McGlone eraan toe. \”De invasie van Rusland in Oekraïne en de stijgende energieprijzen zullen het afvloeiingsproces van de oude afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versnellen en de overgang naar alternatieven stimuleren.