Roebel zakt naar recorddieptepunt nu westen Russische sancties opvoert

\"\"

De Russische roebel zakte maandag naar een recordlaagte ten opzichte van de dollar, nadat de westerse landen afgelopen weekend een strenge reeks sancties hadden aangekondigd om Rusland te straffen voor zijn invasie in Oekraïne, waaronder het aan banden leggen van de valutareserves van het land. De roebel daalde tot 119,50 per dollar in de Aziatische handel, een laagterecord voor de valuta en een steile daling van 30% vanaf het slot van vrijdag.

Daarna herstelde de koers zich tot ongeveer 110 per dollar. De Russische president Vladimir Poetin beval zijn militaire bevelhebbers om de nucleaire strijdkrachten zondag in de hoogste staat van paraatheid te brengen, als reactie op westerse represailles voor zijn oorlog tegen Oekraïne – de grootste aanval op een Europese staat sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Russische centrale bank (CBR) heeft zondag een hele reeks maatregelen aangekondigd om de binnenlandse markten te ondersteunen, terwijl ze zich inspande om de gevolgen van de sancties die sommige banken van het internationale SWIFT-betalingssysteem zullen blokkeren te controleren. De centrale bank zei dat ze zou doorgaan met het kopen van goud op de binnenlandse markt, een terugkoopveiling zou lanceren zonder limieten en de beperkingen op de open buitenlandse valutaposities van de banken zou versoepelen.

De munt kreeg vorige week enige steun van de eerste valuta-interventies van de Russische centrale bank sinds 2014, toen Moskou de Krim annexeerde. Ray Attrill, hoofd FX-strategie bij National Australia Bank, zei zondag in een nota dat een ineenstorting van de roebel op maandagochtend onvermijdelijk was geworden. Het is niet duidelijk hoe diep de koers van de roebel kan duiken. De situatie op de forexmarkten is hoe dan ook chaotisch.