Inflatie op de markt voor avocado’s baart de Amerikanen grote zorgen

\"\"

Aan de ene kant zijn ze heerlijk romig, veelzijdig en lekker. Aan de andere kant laten ze een enorme ecologische voetafdruk achter, wat consumenten er niet van heeft weerhouden om ze op grote schaal te kopen. De afgelopen jaren zagen we zodoende een dramatische toename van de consumptie van deze fruitsoort. Amerikanen hebben zonder enige overdrijving een grote honger naar avocado’s ontwikkeld, een honger die bijdraagt ​​aan de wijdverbreide druk op de voedselprijzen en aan een algemene schaarste, dit volgens Zhengfei Guan, een universitair hoofddocent voedsel en grondstoffeneconomie aan de Universiteit van Florida.

Volgens gegevens van het Avocado Institute of Mexico (AIM), dat het leeuwendeel van de Amerikaanse aanvoer levert, is de consumptie van avocado\’s de afgelopen twee decennia meer dan verviervoudigd. Die hausse heeft van de plant met groene schil de grootste fruitimport in de Verenigde Staten gemaakt. In 2020 werd meer dan 2,2 miljard pond avocado\’s geïmporteerd. Ondertussen komt bijna 91% van die avocado\’s uit Mexico, dat het overgrote deel van zijn avocado-oogst – 80% – naar zijn noorderbuur exporteert.

De avocadomarkt is meer dan $2,5 miljard waard en de waarde van die markt stijgt naarmate de prijzen stijgen. In januari bedroeg het maandgemiddelde voor een avocado $ 1,36 per stuk, een stijging van 40% ten opzichte van januari 2021. Dagen geleden hebben de VS een tijdelijk verbod op de invoer van Mexicaanse avocado\’s opgeheven, wat de prijsdruk kan helpen verlichten. De problemen met de binnenlandse productie baren de liefhebbers van avocado’s nog steeds grote zorgen.

In Californië, waar meer dan 90% van het Amerikaanse aanbod vandaan komt, is de productie drastisch gedaald omdat de staat heeft te maken gehad met ernstige droogte\”, Trent Blare, een assistent-professor in voedsel- en hulpbronneneconomie aan de Universiteit van Florida, volgt de evolutie van de prijzen voor avocado’s op de voet. Terwijl de voorraad van de Golden State maar een klein deel van de consumptie van het land uitmaakt, blijft Mexico floreren als een krachtpatser van avocadotelers en exporteurs. Volgens het jaarverslag van de USDA veroverde de Mexicaanse invoer in 2018 87% van het Amerikaanse marktaandeel.

\”Ons fruit komt uit de Dominicaanse Republiek. We verwerken niet veel Mexicaanse avocado\’s\”, zegt Louis Dessaint, directeur tropische fruitactiviteiten van het in Florida gevestigde Brooks Tropical. Het familiebedrijf teelt premiumproducten die door heel Florida, het Caribisch gebied en daarbuiten worden verscheept. Dessaint verwacht dat de vraag naar avocado\’s zal blijven groeien. Maar hij maakt zich zorgen over de inflatoire druk waar consumenten mee te maken hebben, en hoe dit het product uit het dieet van de modale Amerikanenzou kunnen prijzen.

Hij verwacht dat de prijs voor avocado\’s tot $ 100 per stuk zal stijgen. Dat zou neerkomen op een stijging met bijna 50%. Restaurants en voedselleveranciers worstelen met inflatoire prijzen die worden verergerd door tekorten aan arbeidskrachten en knelpunten in het aanbod. Ruby Bugarin, mede-eigenaar van Margaritas en Pepe\’s Mexican Restaurants, in Zuid-Californië, vertelde Yahoo Finance in een interview dat de prijzen per geval in de afgelopen 2 weken alleen al met meer dan $ 20 tot $ 80 per stuk zijn gestegen. \’Ik verwacht inderdaad dat de prijs tot $ 100 per geval kan stijgen. Dus dat zou een stijging van bijna 50% zijn”, voegde Bugarin eraan toe. Om maar te zeggen dat het probleem van de inflatie zowat overal zit.