Nationale Amerikaanse veiligheidsexpert over sancties tegen Rusland: \’Ik twijfel aan de effectiviteit ervan\’

\"\"

President Joe Biden kondigde donderdag een tweede ronde van forse ingrijpende economische sancties tegen Rusland aan na de brutale invasie van dat land in zijn buurland Oekraïne. Deskundigen betwijfelen de effectiviteit van het toepassen van dat soort economische straffen die nu tegen Rusland worden uitgevaardigd en merken op dat het land manieren kan vinden om deze te omzeilen

Dergelijke sancties deden in het verleden weinig om de acties van president Vladimir Poetin te beteugelen. Bovendien heeft Rusland de steun van de op een na grootste economie ter wereld op basis van het BBP, China. Voorafgaand aan de aankondiging van de sancties van Biden vorige donderdag, vertelde Michael Zweiback, een voormalige federale aanklager die nationale veiligheidskwesties afhandelt, dat hij twijfels heeft over het vermogen van de sancties om Poetin op andere gedachten te brengen.

\”Ik twijfel aan de effectiviteit ervan, op lange termijn, omdat dit een Russische president is die heel goed weet hoe en wat hij moet doen om de sancties te omzeilen\”, zei Zweiback. \”Poetin heeft ook de steun van de Chinese regering, zodat als ze technologie en/of financiële middelen nodig hebben, ze die ook zullen krijgen.\” De maatregelen houden onder andere het blokkeren van de rekeningen van vier grote Russische banken in, waaronder de door de staat gesteunde Sberbank en VTB, die volgens de president samen meer dan $ 1 biljoen aan activa bezitten.

De maatregelen beperken de export naar Rusland met name voor technologieproducten, wat het toekomstige concurrentievermogen van het land in de technologie-economie zou kunnen belemmeren. Ook Russische elites en hun familieleden werden aan de sanctielijst toegevoegd. Andere sancties beperken het vermogen van het land om transacties in dollars, euro\’s, ponden en yens uit te voeren.

Nationale veiligheidsexperts en wetgevers uitten hun scepsis na de eerste ronde van sancties, met het argument dat ze te conservatief zijn en dus niet ver genoeg gaan om Poetin te beïnvloeden. Dat scepticisme hield donderdag aan, ondanks het vertrouwen van Biden dat de sancties Rusland uiteindelijk zo sterk zouden verzwakken dat ze Poetin zouden dwingen te kiezen tussen plooien of Rusland tot een tweederangs macht zien terugvallen.

De nieuwste sancties komen bovenop de sancties die dinsdag en woensdag al waren opgelegd en die twee grote Russische banken blokkeerden van transacties met Amerikaanse financiële instellingen en ook gericht waren op een Duits bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de Nord Stream 2 aardgaspijpleiding van $ 11 miljard die naar verwachting de Russische gasleveringen aan Duitsland zal verdubbelen.

Op de vraag wat Poetin zou kunnen weerhouden van verdere agressie, gezien het feit dat de sancties van dinsdag de Russische troepen niet uit Oekraïne hebben gehouden, zei Biden tegen verslaggevers: “Niemand had verwacht dat de sancties zouden voorkomen dat er iets zou gebeuren. Dit gaat tijd kosten.” In plaats daarvan zei Biden dat Poetin eerst de vastberadenheid van het Westen zou testen om te zien of zijn bondgenoten bij elkaar bleven en dat de impact van de sancties pas in de toekomst te zien zou zijn. “Het zijn wel degelijk ingrijpende sancties. Laten we over een maand of zo nog eens een gesprek hebben om te zien of ze werken\’, zei Biden. \”De dreiging van de sancties en het effect van de sancties zien zijn twee verschillende dingen.\”