Fed gelooft nog steeds in renteverhoging in maart ondanks Oekraïne

\"\"

De ambtenaren van de Federal Reserve houden vast aan hun besluit om de rente volgende maand te verhogen, ondanks de onzekerheid als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Tenminste één beleidsmaker overweegt nog steeds een verhoging met een half punt. De Amerikaanse centrale bank erkent de risico\’s van het conflict, dat een van de ergste veiligheidscrises in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt en de olieprijzen heeft doen stijgen.

Ze beklemtoonden echter opnieuw de noodzaak om de hoogste Amerikaanse inflatie in 40 jaar het hoofd te bieden. \”Nu de economie op volledige werkgelegenheid is en de inflatie ver boven de doelstelling ligt, zouden we moeten aangeven dat we in een snel tempo teruggaan naar neutraal\”, zei gouverneur Christopher Waller vorige week op evenement aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara. \”Een stijging van 50 basispunten zou daarbij helpen als de data met betrekking tot banen en prijzen de komende weken hoog blijven, zei hij.

De Fed functionarissen hadden voorafgaand aan de Russische invasie vastberaden hun bereidheid kenbaar gemaakt om de rentetarieven te verhogen wanneer ze op 15-16 maart vergaderen, dit om de inflatie het hoofd te bieden. Waller, die er de voorkeur aan geeft de rente halverwege het jaar met 100 basispunten te verhogen en de opgeblazen balans van de Fed tegen de juli-vergadering van de centrale bank beginnen af te bouwen, zei dat het te vroeg is om in te schatten hoe de Russische aanval op Oekraïne de Amerikaanse economie zal beïnvloeden. De kans bestaat dat tegen de tijd van de meeting in maart de mist nog niet volledig zal opgetrokken zijn.

Zowel beleggers als economen zien de Fed nog steeds de aftrap geven voor renteverhogingen in maart. Rentefutures laten zien dat een stijging van volgende maand met een kwart punt meer dan volledig is in geprijsd. Loretta Mester, president van de Cleveland Fed, zei vorige week dat stijgende energiekosten de inflatie nog verder kunnen opdrijven. Hogere olieprijzen die Amerikanen hard in de portemonnee raken, zouden de vraag kunnen temperen. Maar de lessen uit de olieschok van de jaren zeventig zullen waarschijnlijk ook wegen op beleidsmakers die worstelen met hoge inflatie waarvan ze bang zijn dat die verankerd raakt.

Ook Atlanta Fed-president Raphael Bostic zei vorige donderdag dat hij momenteel nog steeds verwacht de rente in maart te verhogen, op voorwaarde dat de economie evolueert zoals hij verwacht. \”Als de cijfers in de buurt van de verwachtingen uitkomen, denk ik dat we ons plan gewoon kunnen voortzetten\”, zei hij tijdens de Banking Outlook Conference van de Atlanta Fed. \”We moeten gewoon zien waar het allemaal heen gaat. Ik weet dat we de afgelopen weken hebben gezien dat de olieprijzen dramatisch zijn gestegen, net als aardgas.