Goud is nog steeds de beste veilige haven

\"\"

De goudmarkt heeft veel beleggers teleurgesteld en gefrustreerd na het zien van een intraday-schommeling van bijna $ 100 op donderdag. Toen Russische soldaten Oekraïne binnenvielen, stegen de goudprijzen naar een piek van $ 1.976,50 per ounce, het hoogste niveau in 1,5 jaar. Op dat punt viel de stijging echter stil, waarna een correctie met $ 100 op dagbasis volgde. Zeer tot verbazing van de goudmarkt.

Het probleem met die goudmarkt is dat als de geopolitieke onzekerheid niet escaleert, het momentum niet kan worden vastgehouden. We hebben dit scenario het afgelopen decennium vele malen gezien en goud is telkens lager geëindigd dan waar het begon. Hoewel je goud niet op één geopolitiek conflict moet vastpinnen, betekent dat niet dat het geen effectieve veilige haven is. Volgens sommige analisten moeten beleggers goud vanuit een langetermijnperspectief bekijken in plaats van zich te concentreren op de dagelijkse volatiliteit.

De rol van goud als veilig bezit is nog lang niet voorbij; je hoeft je alleen maar af te vragen wat je moet beschermen. Samen met de humanitaire tragedie die zich in Oekraïne voltrekt, zal dit conflict een aanzienlijke impact hebben op de wereldeconomie. Oekraïne is de op twee na grootste exporteur van tarwe. Het is ook een belangrijke speler op de energiemarkt. Dit nieuwe conflict bedreigt de wereldwijde voedsel- en energievoorzieningsketens, wat de inflatie zou kunnen opdrijven.

Analisten hadden erop gewezen dat de groeiende inflatiedreiging de goudmarkt in een nieuwe bullish uptrend dreef, lang voordat Rusland zijn oorlogsspelletjes begon. Die inflatie is een verraderlijke bedreiging die in omvang blijft groeien. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers.

Vrijdag stegen de Amerikaanse consumentenprijzen hoger dan verwacht, waarbij de kern-PCE, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, steeg tot 5,2%, het hoogste niveau sinds 1983. Maar het zijn niet alleen de VS, de consumentenprijzen in Canada hebben een nieuw hoogtepunt in 30 jaar bereikt. Volgens sommige analisten en economen zouden stijgende prijzen in Europa een nieuwe recessie kunnen veroorzaken. Consumenten zien hun koopkracht steeds verder afnemen, waardoor de consumptie daalt. De inflatiedruk drijft de rente op, waarbij het rendement op 10-jaars obligaties rond de 2% schommelt. Deze omgeving zal de aandelenmarkten nog meer volatiliteit geven, waardoor beleggers gedwongen worden hun risico te verminderen.

We zien al een deel van die risicovermindering al bij de cryptocurrencies, aangezien de bitcoin-prijzen dit jaar tot nu toe met 23% zijn gedaald. Het probleem waarmee beleggers worden geconfronteerd, en de vraag die iedereen zich stelt, is waar ze hun geld moeten plaatsen. Hoewel de obligatierendementen met 2% zijn gestegen, verliest de belegger in reële termen nog steeds geld aan een inflatie van 5,2%. De totale Amerikaanse inflatie steeg afgelopen maand met 6,9%.

Goud is een van de laatste pijlers van veiligheid op de wereldwijde financiële markt. Het heeft geen correlatie met aandelen en heeft geen tegenpartijrisico, waardoor het een belangrijk diversificatie-instrument is. Hoe frustrerend de dagelijkse prijsactie van goud ook kan zijn, het blijft een belangrijke troef voor beleggers.