Waarom Wall Street veel meer bezorgd is over Powell dan over Poetin

\"\"

Inflatie, en de reactie van de Fed daarop, blijft het grootste marktrisico. En dus niet de inval van de Russen in Oekraïne. De crisis tussen Rusland en Oekraïne zal er toe leiden dat de Fed wat bedachtzamer en trager zal zijn in het verhogen van de rente\”, zei John Traynor, Chief Investment Officer van People\’s United. \”Maar we geloven dat de door de Fed ingezette trend nog steeds doorgaat.\”

In feite is het beleid van de Fed verweven in vrijwel elke discussie over de toekomstige richting van de markt. De vrees dat de beleidsmakers de stijgende inflatie niet zullen kunnen stoppen, is een van de redenen waarom de prijs voor een vat ruwe olie – die vorige week kort boven de $ 100 per vat piekte – een van de grootste zorgen is geworden die voortvloeit uit de crisis in Oekraïne. JP Morgan Chase voorspelde dat Brent tegen het tweede kwartaal zou kunnen stijgen tot $115 per vat.

\”Hogere rentes betekenen doorgaans lagere waarderingen op de beurs\”, zegt Brad McMillan, chief investment officer van Commonwealth Financial Network, hij merkte op dat de koers-winstverhouding voor de S&P 500 sinds eind 2021 abrupt is gedaald. Die daling wordt uiteraard verklaard door de daling van de beurskoersen. Er is anderzijds niet veel of geen ruimte over voor zorgen over Oekraïne”, voegde McMillan eraan toe. \”Wall Street lijkt zich dus veel meer zorgen te maken over Fed-voorzitter Jay Powell dan over Vladimir Poetin, althans op dit moment.\”

Zeker, de economische gevolgen van de inval in Oekraïne zijn aanzienlijk, en omvatten meer westerse beperkingen op de Russische natuurlijke hulpbronnenindustrie die de wereldwijde bevoorrading aan grondstoffen in gevaar brengt\”, merkte The Economist op in de editie van vorige week.

Rusland, dat volgens de gegevens van de Energy Information Administration goed is voor 10% van \’s werelds ruwe olievoorziening, kan wraak nemen voor de sancties door opzettelijk knelpunten in de bevoorrading te creëren die de prijzen verhogen. Dat scenario zou onvermijdelijk de prijsdruk verergeren. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne bemoeilijkt echter het beeld van een groeiende economie en dat betekent dat beleggers een meer gematigde houding van de Fed niet helemaal kunnen uitsluiten wanneer in maart bijeenkomt.

De duizelingwekkende ommekeer van het beurssentiment afgelopen donderdag kan een aanwijzing zijn dat beleggers Rusland-Oekraïne achter zich beginnen te laten, in overeenstemming met het idee dat geopolitiek de markten niet lang in beweging brengt. Een strakker monetair beleid weegt zwaarder door. \”De huidige situatie is anders dan eerdere perioden, toen geopolitieke gebeurtenissen de Fed ertoe brachten de verkrapping uit te stellen of te versoepelen, omdat het inflatierisico voor de Fed een sterkere en urgentere reden heeft gecreëerd om vandaag te verkrappen dan in eerdere perioden bestond\”, aldus Goldman Sachs. Die achtergrond wordt verergerd door een verontrustende mix van stijgende lonen, hoge inflatieverwachtingen en stijgende grondstofprijzen, voegde de bank eraan toe.

\”Als gevolg hiervan verwachten we niet dat geopolitieke risico\’s het FOMC ervan zullen weerhouden om tijdens de komende vergaderingen gestaag met 25 basispunten te stijgen, hoewel we denken dat geopolitieke onzekerheid de kans op een stijging van 50 [basispunten] in maart verder verlaagt,\” merkte Goldman op.