Wat zullen de gevolgen zijn van de oorlog in Oost-Europa?

\"\"

Het conflict in Oekraïne heeft gevolgen voor vele sectoren over de hele wereld en de beleggers vrezen een verdere besmetting in alle delen van de economie. Oekraïne en Rusland zijn ook grote exporteurs van edele/industriële metalen en graan, maar een militaire blokkade kan de export vanuit de havens van de Zwarte Zee in gevaar brengen.

Aluminium bereikte zijn piek van 2008 met een stijging van bijna 3% tot $ 3.388 per ton in Londen, terwijl goud het hoogste niveau in meer dan een jaar bereikte, met een stijging van 3,3% tot iets meer dan $ 1970. Nikkel steeg ook met 2,4% tot $ 25.085 per metrische ton op het nieuws, palladium klom met 4,4% tot $ 2.547 per troy ounce in New York, terwijl de tarwefutures met 5,7% stegen tot $ 9,35 per schepel in Chicago en de maïsprijzen stegen met 5,1% tot $ 7,16.

De Nationale Bank van Oekraïne heeft anderzijds het opnemen van contant geld beperkt tot 100.000 hryvnia per dag, wat overeenkomt met ongeveer $ 3.339,13. De activiteit op de Oekraïense PFTS Stock Exchange werd stilgelegd, terwijl het rendement op een in september 2027 vervallende Oekraïense dollarobligatie in de afgelopen 24 uur verdubbelde tot 32,060%. Een percentage dat boekdelen spreekt.

Wat Rusland betreft: de roebel handelde donderdagmiddag op 89,8903, een daling van meer dan 10% ten opzichte van de dollar, wat Moskou ertoe bracht een valuta-interventie aan te kondigen. Ondertussen bereikten de rendementen op Russische 10-jarige OFZ-roebelobligaties 10,93%, of hun hoogste niveau sinds begin 2016. De Russische centrale bank beval ook makelaars om short-selling te verbieden toen de Russische aandelen donderdagmorgen kelderden, waarbij de benchmark MOEX-index maar liefst 45% verloor in de vroege handel op donderdag.