Inflatieschok voor de wereldeconomie op komst met olieprijs op $ 100

\"\"

De stijging van de olieprijs tot $ 100 per vat voor het eerst sinds 2014 betekent een dubbele klap voor de wereldeconomie doordat de groeivooruitzichten een nieuwe deuk krijgen en de inflatie verder wordt opgedreven. Dat is een zorgwekkende evolutie voor de Amerikaanse Federal Reserve en voor haar collega centrale banken, aangezien ze de sterkste prijsdruk in decennia moeten proberen te beheersen zonder het herstel van de pandemie te laten ontsporen.

De dramatische escalatie van de Oekraïne-crisis doet de vrees ontstaan ​​voor een verstoring van de kritieke energie-export vanuit de regio. Terwijl energie-exporteurs profiteren van de hausse en de invloed van olie op economieën niet meer is wat het ooit was, zal een groot deel van de wereld een klap krijgen als bedrijven en consumenten merken dat hun energierekeningen stijgen en hun koopkracht wordt gedrukt door duurder voedsel, transport en verwarming.

In een analyse van de winnaars en verliezers van de oliegolf, schat Bloomberg Economics dat Saoedi-Arabië een meevaller kan verwachten, Rusland wint eveneens terwijl kleinere olie-exporteurs zoals de Verenigde Arabische Emiraten het ook beter gaan doen. De grootste verliezers zijn energie-importeurs als Korea, India en Japan.

\”De stijging naar de olieprijs zal de druk op centrale banken wereldwijd vergroten om hun verkrappingscyclus te vervroegen en de rente agressiever te verhogen om inflatierisico\’s in te dammen\”, zegt Chua Hak Bin, senior econoom bij Maybank in Singapore. Meer in het algemeen waarschuwt JP Morgan Chase & Co. dat een stijging naar $ 150 per vat de wereldwijde economische groei bijna zou doen stilvallen en de inflatie zou doen stijgen tot meer dan 7%, meer dan drie keer het tarief dat door de meeste monetaire beleidsmakers wordt nagestreefd.

De kosten van een mandje grondstoffen zijn nu meer dan 50% hoger dan een jaar geleden, volgens Gavekal Research Ltd., een adviesbureau. De energiecrisis verergert ook de aanhoudende krapte in de wereldwijde toeleveringsketens, die de kosten opdrijft en de leveringen van grondstoffen en afgewerkte goederen vertraagt. Het Internationaal Monetair Fonds heeft onlangs zijn prognose voor de wereldwijde consumentenprijzen verhoogd tot gemiddeld 3,9% in geavanceerde economieën dit jaar, tegen 2,3% en 5,9% in opkomende en ontwikkelingslanden. Het valt af te wachten of deze vooruitzichten weer naar beneden aangepast zullen worden.