Goudprijs stijgt naar hoogste punt in een jaar zodra Rusland Oekraïne binnenviel

\"\"

De goudprijs schoot donderdag omhoog toen de beleggers een veilige haven zochten wanneer Rusland Oekraïne binnenviel. De spotprijs voor goud steeg met 2,1% tot $ 1.970 per ounce, rond het hoogste punt in een jaar. De stijging van de goudprijs viel samen met grote koersdalingen voor risicovolle activa, hetgeen aangeeft dat de schrik er bij de beleggers meteen goed inzat. In de loop van de dag plooide de goudprijs weer wat terug om vrijdagmorgen in de buurt van $ 1.905 te noteren.

De Dow Jones Industrial Average-futures kelderden meer dan 600 punten vanaf 5:45 uur ET, om vervolgens wat heen en weer te bewegen. Uiteindelijk sloot de Dow een kleine 100 punten hoger. De belangrijkste Russische aandelenmarkt zakte ongeveer 45% bij de opening, waarna een deel van het verlies weer werd opgehaald. De markten in Europa stonden ook behoorlijk onder druk, waarbij het sentiment verder werd verpest doordat ruwe olie doorbrak tot $ 104 per vat. De goudprijs is sinds begin januari met ongeveer 8,3% gestegen.

De SPDR Gold Shares ETF is year-to-date met 4,3% gestegen, vergeleken met een daling van meer dan 11% voor de S&P 500. De aandelen van de goudproducenten zijn in empathie omhooggeschoten. Barrick Gold aandelen zijn de afgelopen maand met 18% gestegen, terwijl Newmont Mining met 8% is gestegen. Het strategieteam van Jefferies zei donderdag in een nieuw rapport dat ze longposities in goudmijnen hadden ingenomen. \”De afgelopen 50, 60 jaar is goud altijd een stabilisator in een portefeuille geweest wanneer er moeilijke tijden aanbraken. Je zou ongeveer 5% van je portefeuille in goud moeten beleggen. Dat helpt je door moeilijke tijden heen\”, zei Mark Bristow, CEO van Barrick Gold op Yahoo.