Bank of America verwacht dat schaarste de wereldeconomie zal beheersen

\"\"

De analisten van Bank of America zijn ervan overtuigd dat wereldwijde schaarste het thema is dat de 21e eeuw zal vormgeven. Zowat alles dreigt op te raken. En het betreft niet alleen natuurlijke hulpbronnen zoals water, biodiversiteit of metalen, het is ook menselijk kapitaal zoals vaardigheden, onderwijs en gezondheid. Dit alles heeft een impact op het milieu, economie, geopolitiek, sociale mobiliteit en de snelheid van de technologische innovatie.

  • Wist je dat het gewicht van door mensen gemaakt materiaal dat van de natuurlijke biomassa overschreed? Dat we genoeg plastic produceren om het hele aardoppervlak te bedekken? Dat als je in het Westen woont, je elke dag 57 kg nieuw gewonnen mineralen verbruikt?
  • Wist je dat we binnen drie tot vier jaar tegen tekorten voor een aantal belangrijke metalen zullen aanbotsen en tegen het einde van het decennium de fosfaatpiek zullen bereiken? Over 18 jaar geen zoet water meer zullen hebben? Vis en zeevruchten over ongeveer 25 jaar zowat uitgeput zullen zijn?
  • Wist je dat ons ook aan menselijk kapitaal ontbreekt? Dat we jeugd missen, dat er een schrijnend gebrek is aan jonge mensen? Dat de geboortecijfers in de VS, China, Japan en Zuid-Korea nu de laagste ooit zijn? De schaarste aan vaardigheden kost ons $ 8,5 biljoen, en we missen 100 jaar onderwijs in opkomende markten? Dat er jaarlijks meer dan 100 miljoen jaar gezond leven verloren gaat door schaarste aan frisse lucht?
  • En wist je dat we er niets aan doen? Dat 99% van het spul dat we oogsten, ontginnen en verwerken binnen 6 maanden wordt weggegooid? Dat slechts 2% van de wereldwijde plastic verpakkingen effectief wordt gerecycled en 0,9% effectief twee keer wordt gerecycled? Dat 15% van alle Amerikaanse zoetwatervoorziening verloren gaat door lekkende leidingen? Het enige wat we hebben gedaan is meer mijnen, meer produceren en kopen.