Risico\’s van stagflatie nemen toe: ECB verlaagt groei en verhoogt inflatieprognoses

\"\"

De goudprijs blijft rond $2.000 per ounce noteren, maar de markt blijft volatiel aangezien de Europese Centrale Bank het groeiende risico van stagflatie erkent. Met als gevolg dat zij haar groeiprognoses aanzienlijk verlaagde en haar inflatievooruitzichten verhoogde.

Christine Lagarde, president van de ECB, zei dat de oorlog van Rusland met Oekraïne een materiële impact heeft op de Europese economie nu de energie- en grondstoffenprijzen blijven stijgen. \”De risico\’s voor de economische vooruitzichten zijn aanzienlijk toegenomen met de Russische invasie van Oekraïne en zijn naar beneden gericht. Hoewel de risico\’s met betrekking tot de pandemie zijn afgenomen, kan de oorlog in Oekraïne een sterker effect hebben op het economisch sentiment. Wat vooral op de aanbodzijde zou wegen De aanhoudend hoge energiekosten, samen met een verlies aan vertrouwen, zouden de vraag meer dan verwacht kunnen doen afnemen en de consumptie en de investeringen kunnen beperken\”, zei Lagarde in haar speech.

In haar laatste economische projecties zei de ECB dat het bruto binnenlands product in 2022 naar verwachting met 3,7% zal groeien, een daling ten opzichte van de eerdere voorspelling van 4,2% groei. De economische bedrijvigheid zal volgend jaar naar verwachting met 2,8% toenemen, een daling ten opzichte van de eerdere prognose van 2,9%. De economie zal in 2024 naar verwachting met 1,6% groeien, onveranderd ten opzichte van de vorige prognose.

\”De vooruitzichten voor de economie zullen afhangen van het verloop van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en van de impact van economische en financiële sancties en andere maatregelen. Tegelijkertijd nemen de andere tegenwinden voor de economische groei nu af en dat is dan weer een positief signaal\”, zei Lagarde.

Kijkend naar de consumentenprijzen, ziet de ECB de inflatie dit jaar met 5,1% stijgen, aanzienlijk hoger dan de eerdere voorspelling van 3,2%. Volgend jaar zal de inflatie naar verwachting met 2,1% stijgen, een stijging ten opzichte van de prognose van 1,8% in december. De consumentenprijzen zullen in 2024 naar verwachting met 1,9% stijgen, een stijging ten opzichte van de eerdere schatting van 1,8%.

Lagarde merkte op dat de inflatie momenteel vooral wordt aangedreven door stijgende energieprijzen, die in februari met 3,17% stegen. Vanwege seizoensgebonden factoren en stijgende kunstmestprijzen zullen ook de voedselprijzen stijgen.

Hoewel de inflatie naar verwachting hoog zal blijven, zegt Lagarde geen paradigmaverschuiving in de consumentenprijzen te zien. Ze voegde eraan toe dat de ECB voorlopig nog geen loonspiraal ziet die zou leiden tot meer inflatie op de lange termijn.

\”De prijsstijgingen zijn wijdverbreid geworden. De meeste maatstaven voor de onderliggende inflatie zijn de afgelopen maanden gestegen tot boven de 2%. Het is echter onzeker hoe aanhoudend de stijging van deze indicatoren zal zijn, gezien de rol van tijdelijke pandemie gerelateerde factoren en de indirecte neveneffecten van hogere energieprijzen\”, zei ze.

Sommige economen hebben opgemerkt dat de ECB prioriteit geeft aan stijgende inflatie boven economische groei, aangezien het ernaar uitziet haar maandelijkse obligatieaankopen tegen het derde kwartaal te beëindigen, zoals benadrukt in de monetaire-beleidsverklaring van de ECB.