Overschot op de platinamarkt daalt met 47% in 2022 naarmate de vraag blijft groeien – WPIC

\"\"

Platina-investeerders moeten zich voorbereiden op een jaar van volatiliteit, aangezien de vraag- en aanbodvooruitzichten voor 2022 stabiel blijven, volgens de World Platinum Investment Council (WPIC). In zijn laatste rapport over de platinamarkt merkte de organisatie op dat het edelmetaal een gecompliceerd 2021 met een sterke vraag maar een nog sterker aanbod achter de rug heeft.

De WPIC zei dat de platinamarkt vorig jaar een aanbodoverschot zag van 1,232 miljoen ounces, gedreven door het snelle proces van de opslag van erts vanaf 2020 en een aanzienlijke uitstroom van 237.000 ounces exchange-traded funds die in platina investeren. De toename van het aanbod kwam toen de vraag naar platina in 2021 over een breed front groeide. De WPIC zei dat de vraag vanuit de autosector vorig jaar met 11% toenam, de industriële vraag met 27% en de vraag naar sieraden met 5%. Vooruitblikkend zei Trevor Raymond, onderzoeksdirecteur bij de WPIC, dat de vraagtrends van vorig jaar naar verwachting tot 2022 zullen blijven bestaan.

Voor 2022 ziet de WPIC de totale vraag met 7% stijgen tot 520.000 ounces. Er wordt echter nog steeds verwacht dat de markt een nieuw overschot zal registreren, zij het onder het niveau van 2021. Dit jaar zal het overschot van platina naar verwachting met 47% krimpen tot 652.000 ounces.

Raymond merkte op dat hoewel het overschot van platina naar verwachting hoog zal blijven, er nog steeds veel onzekerheid op de markt is, vooral omdat de wereld nog steeds wordt geconfronteerd met de oorlog van Rusland met Oekraïne. Hij merkte op dat Rusland ongeveer 10% van \’s werelds platinavoorraden vertegenwoordigt.

\”We weten niet wat er gaat gebeuren, maar een reductie van 10% in de platinavoorraad is niet onbelangrijk\”, zei hij. \”Op dit moment is iedereen aan het uitspitten om erachter te komen wat de impact daarvan zou kunnen zijn.\” Raymond voegde eraan toe dat het conflict de vraag naar platina zou kunnen doen stijgen, omdat bedrijven op zoek zijn naar vervanging voor palladium. Rusland heeft ongeveer 40% van de palladiummarkt in handen. Beide metalen kunnen worden gebruikt in katalysatoren, waardoor de schadelijke uitstoot in benzinemotoren wordt verminderd.

Palladium steeg vorige week met 4% door geopolitieke spanningen, maar de beweging van platina naar het hoogste punt in 3 maanden trok alle aandacht. De dreiging dat Rusland de export van palladium zou tegenhouden, heeft ertoe geleid dat de prijzen nieuwe recordhoogtes hebben bereikt van meer dan $ 3.300 per ounce. Raymond zei dat de stijgende palladiumprijzen van platina een aantrekkelijk alternatief maken.

Raymond merkte op dat ondanks het grote overschot op de markt, er krapte op de markt is, aangezien de leasetarieven voor het fysieke edelmetaal hoog blijven. Raymond zei dat er aanwijzingen zijn dat China ongekende hoeveelheden platina koopt, wat zowel de krapte als de stijgende leasetarieven zou verklaren. Hij voegde eraan toe dat China\’s honger naar platina op de fysieke markt nog niet blijkt uit de laatst beschikbare officiële gegevens, wat een van de redenen is voor het enorme overschot van vorig jaar.