Faillissement dreigt voor Rusland, gevolgen zouden in eerste instantie beperkt zijn

\"\"

Volgens ratingbureaus en internationale instanties staat Rusland op het punt van in gebreke blijven wat zijn schulden betreft, maar economen zien nog geen wereldwijd besmettingseffect aan de horizon. Directeur van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva zei zondag dat sancties die door westerse regeringen aan Rusland zijn opgelegd als reactie op de invasie van Oekraïne dit jaar tot een scherpe recessie zouden leiden. Ze voegde eraan toe dat het IMF het in gebreke blijven van de Russische staatsschulden niet langer als een “onwaarschijnlijke gebeurtenis” beschouwt.

Haar waarschuwing volgde op die van de hoofdeconoom van de Wereldbank, Carmen Reinhart, die vorige week waarschuwde dat Rusland en bondgenoot Wit-Rusland \”zeer dicht\” bij het in gebreke blijven van schuldaflossing waren. Ondanks het hoge risico op wanbetaling, vertelde Georgieva van het IMF aan CBS dat een bredere financiële crisis in het geval van een Russische wanbetaling op dit moment onwaarschijnlijk was, aangezien de blootstelling van 120 miljard dollar aan Rusland door wereldwijde banken \”niet systematisch relevant\” is.

Sommige banken en investeringshuizen kunnen echter onevenredig worden getroffen. De Amerikaanse fondsmanager Pimco begon het jaar met een blootstelling van $ 1,1 miljard aan kredietverzuimswaps (credit default swaps) – een soort schuldenderivaat op Russische schulden, zo meldde de Financial Times vorige week. Een woordvoerder van Pimco was niet direct bereikbaar voor commentaar toen CNBC contact met hem opnam. De Russische staat heeft een groot aantal belangrijke betalingsdata in aantocht, waarvan de eerste een betaling van $ 117 miljoen in van enkele in US dollar luidende coupons voor euro-obligaties op woensdag.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vorige week de rating van de Russische staatsschuld naar een “C”-rating, wat aangeeft dat “een crisis rond de staatsschulden op handen is”. S&P Global Ratings verlaagde ook de rating van de Russische staatsleningen in buitenlandse en lokale valuta naar “CCC-” op grond van het feit dat de sancties opgelegd door de VS en bondgenoten waarschijnlijk het risico op een default aanzienlijk zullen vergroten.