Russische invasie \”een game changer\” die onvoorspelbare gevolgen kan hebben

\"\"

De stijgende inflatie verstoort ook in de Verenigde Staten alles, van carpooling tot de mogelijkheid om prijzen op te geven voor nieuwe contracten voor de zwaar onder druk staande Amerikaanse fabrieken. De stijgende prijzen maken het voor managers bijzonder moeilijk om betrouwbare prijzen op te geven voor toekomstige contracten. Bovendien speelt nog een andere belangrijke factor en dat zijn de hoge benzineprijzen bij verplaatsingen van en naar het werk.

Bij BCI Solutions Inc., een metaalgieterij in Bremen, Indiana, hebben 14 werknemers de afgelopen twee weken ontslag genomen – meer dan 7% van het totale personeelsbestand en een ongekend aantal vergeleken met pre-pandemische tijden. BCI heeft lang geworsteld om de arbeiders vast te houden, maar heeft er nog nooit zoveel verloren in zo\’n korte tijd.

Chief executive officer van het bedrijf, J.B. Brown wijt althans een deel van het plotselinge verlies van werknemers aan de piek in de benzineprijzen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne, die de wereldwijde energiemarkten heeft doen wankelen en de prijzen aan de pomp heeft doen stijgen. Gewone loodvrije benzine stond vrijdag op een recordniveau van $ 4,33 per gallon, volgens AAA (de federatie van Amerikaanse automobilisten), een stijging van 85 cent in een maand.

\”Als de benzineprijs omhoog gaat, willen mensen dichter bij huis werken\”, zei hij, en met het werkloosheidspercentage in het omliggende grotendeels landelijke Marshall County onder de 1%, dit volgens gegevens van het Bureau of Labor Statistics, zijn die banen gemakkelijk te vinden. In sommige gevallen kent hij zelfs werknemers die niet willen weggaan, maar dat toch doen omdat de persoon met wie ze carpoolen dat wel doet.

De huidige golf van verstoringen komt op een moment dat veel fabrikanten het gevoel hadden dat ze de problemen met de toeleveringsketen en de arbeidskrachten als gevolg van de COVID-19-pandemie de baas begonnen te worden. Zo waren de achterstanden bij grote Amerikaanse havens de afgelopen weken afgenomen. En het is nog te vroeg om volledig te beoordelen in hoeverre de crisis in Oekraïne een terugkeer naar de normale bedrijfsvoering zal vertragen of nieuwe problemen zal veroorzaken.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft gezegd dat de centrale bank tijdens de komende vergadering in maart voorzichtig zou beginnen met het verhogen van de rentetarieven, omdat hogere rentevoeten de dreiging van hoge inflatie en de complexe nieuwe risico\’s van de oorlog in Europa in evenwicht zou houden. Hij heeft echter ook gezegd dat de Fed bereid zou zijn om agressiever te handelen als de inflatie niet zo snel afkoelt als verwacht. Powell noemde de Russische invasie \”een game changer\” die onvoorspelbare gevolgen zou kunnen hebben.