Chinese aandelen crashen, waar ligt de bodem?

\"\"

De technologie-index Hang Seng is 61% gedaald ten opzichte van zijn piek vorig jaar. De Nasdaq Golden Dragon China-index van in de VS verhandelde aandelen heeft het zelfs nog slechter gedaan, met een daling van 68%. Nog een paar slechte dagen en dan zou de piek-tot-dal daling de 72%-crash tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 kunnen overtreffen. Ondertussen stortten de koersen van de Chinese ADR\’s in de VS op vrijdag met 10% in op één dag, de ergste uitverkoop sinds 2008, nadat de SEC 5 Chinese bedrijven op de lijst had gezet die het risico liepen te worden geschrapt als ze weigeren hun boeken aan Amerikaanse accountants te tonen, wat een golf van paniek veroorzaakte.

\”De markt is inderdaad erg paniekerig\”, vertelde Paul Pang van Pegasus Fund Managers Ltd., die bijna al zijn belang in Alibaba Group heeft verkocht, aan Bloomberg. “Sancties tegen China zijn niet onmogelijk als China weigert partij te kiezen in de oorlog in Oekraïne. Tech-aandelen behoren tot die risicovolle namen die worden bloot komen te staan als gevolg van de toenemende spanningen tussen China en de VS.\”

De angst voor een nieuw hardhandig optreden van de regelgeving door Peking is de laatste tijd geëscaleerd omdat beleidsmakers meer beperkingen op online games hebben voorgesteld. De winstcijfers van de bedrijven hebben tot dusverre de zorgen over de groeivooruitzichten niet kunnen wegnemen, dit tegen de achtergrond van de afnemende vraag van de consumenten in China. De Hang Seng Tech Index is een van \’s werelds slechtst presterende tech-meters sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en is in maart allen al met 17% gedaald, op weg naar de grootste maandelijkse daling ooit.