Wat is de wereldwijde economische impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

\"\"

Het is nog vroeg om er al iets zinnigs over te zeggen, maar overal wordt nu de vraag gesteld naar de wereldwijde economische impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Japanse bank Nomura ontwikkelde nieuwe basisscenario\’s, maar ook een aantal worst case scenario\’s

De economen van de bank hebben de verwachting wat betreft de CPI-inflatie overal scherp naar boven bijgesteld, behalve in China. Daarentegen zijn de herzieningen van de bbp-groeiprognoses gevarieerder: grote afwaarderingen in Europa en Japan, beperkte impact op de VS en China, opwaarderingen naar Australië en Canada en heel uiteenlopende vooruitzichten voor opkomende markten. Het totale beeld voor de wereldeconomie blijft dus nog steeds vertroebeld, pas in de komende weken kan de situatie opklaren.

In het slechtste scenario wordt de afwijking tussen groei en inflatie nog acuter, en dat geldt ook voor het monetaire beleid: we zouden nog steeds gestaag stijgende rentevoeten van de kant van de Fed krijgen, met 125 basispunten meer dit jaar, maar de ECB stelt hogere rentevoeten uit tot medio 2023, de BOJ kiest voor een afwachtende houding en Peking voert een beleidsversoepeling door om de economische groei aan te zwengelen. Er wordt namelijk gevreesd dat de Chinese economie in de komende weken en maanden fors zal verzwakken.