Grootste aanbodcrisis in decennia op de oliemarkt

\"\"

De oliemarkt wordt geconfronteerd met de grootste aanbodcrisis in decennia, tenzij de OPEC de output verhoogt, zegt het IEA. Drie miljoen vaten per dag aan Russische olieproductie kunnen vanaf april verloren gaan als gevolg van sancties, zegt de organisatie.

De in Parijs gevestigde waakhond zei dat sancties en terughoudendheid van kopers om Russische ruwe olie te kopen de olieprijzen opstuwden op een manier die onvermijdelijk gevolgen zal hebben op de consumptie, die de inflatie zou opdrijven, die al op het hoogste niveau sinds tientallen jaren staat en die het economisch herstel zal ondermijnen. \”De impact van hogere prijzen voor olie en andere grondstoffen zal… de inflatie doen toenemen, de koopkracht van huishoudens verminderen en waarschijnlijk leiden tot beleidsreacties van centrale banken over de hele wereld – met een sterk negatief effect op de economische groei.\”

\”Stijgende energie- en andere grondstoffenprijzen zullen samen met financiële en andere sancties tegen Rusland naar verwachting het mondiale BBP en de vraag naar olie drukken\”, staat te lezen in het rapport van het IEA. Vraag is hoe de situatie op de oliemarkt genormaliseerd kan worden.

In de VS lijkt president Biden alleen maar te kunnen praten over hoge gasprijzen (of beter gezegd de brandstof die bekend staat als \’benzine\’). Je kunt je afvragen of zijn anti-binnenlandse ontwikkelingsbeleid wat betreft oliewinning omgedraaid zal worden en Amerika zal proberen de rooskleurige situatie van slechts een paar jaar terug te vinden toen het land zelfvoorzienend was en in al zijn olie- en gasbehoeften kon voorzien zonder afhankelijk zijn van import.