Tarweprijs blijft stijgen nadat Poetin verklaart dat Kiev niet \’serieus\’ is over staakt-het-vuren (maar laat dan toch weer stoom af)

\"\"

De tarweprijs bleef deze week stijgen nadat de Russische president Vladimir Poetin eerder deze week aankondigde dat Oekraïne niet ‘serieus’ was in het zoeken naar een vreedzame oplossing voor het conflict. De futures in Chicago stegen eergisteren met maar liefst 5,5% tot $ 11.565 per bushel in New York, waarna gisteren een forse correctie plaatsvond. De oorlog verergert de angst voor leveringstekorten, aangezien de Russische invasie van Oekraïne het transport van tarwe afsnijdt.

Tarwe was eerder in de woensdagsessie al gestegen door signalen die wijzen op een stijgende vraag naar verse granen, aangezien droogte belangrijke teeltgebieden in de VS uitdroogt. De tarweprijzen bereikten eerder deze maand een recordhoogte van meer dan $ 13. Grote importeur Turkije koopt later deze week tarwe en Irak zoekt 50.000 ton. Algerije wil gerst kopen en sommige Europese landen zijn op zoek naar Amerikaanse maïs om een ​​gat te dichten nu de oorlog in Oekraïne de export uit dat land verhindert.

Gegevens uit verschillende staten in de midwest in de VS tonen aan dat droogte zijn tol eist van de velden als ze uit de winterslaap komen, wat bijdraagt ​​aan bullish prijssignalen. Minder dan een kwart van de wintertarwe in Kansas verkeert in goede of uitstekende staat, en de beoordelingen zijn even slecht in Oklahoma, Texas en Colorado. Een kleinere oogst zou kunnen bijdragen aan de onzekerheid over de wereldwijde leveringen te midden van de Russische invasie van zijn buurland.

\”Als je de export van gewassen uit Rusland en Oekraïne buiten beschouwing laat, zien we dat futures worden verhandeld tegen een reële waarde van ongeveer $ 11 per bushel, dus we zullen deze markt waarschijnlijk zien stabiliseren rond deze range van $ 10 tot $ 12 per bushel totdat we meer hebben duidelijkheid voor nieuwe oogsten en sancties”, zei Ben Buckner, graananalist voor AgResource Co.