Zoveel Russen kopen goud dat de centrale bank aankopen via de banken noodgedwongen stopzet

\"\"

De Russische centrale bank heeft aangekondigd dat ze de aankoop van goud via de banken zal opschorten vanwege de overweldigende vraag van particuliere beleggers, maar ook van gezinnen. Volgens Reuters is het niet duidelijk wanneer de maatregel weer wordt opgeheven.

\”Momenteel is de vraag van zowel particuliere beleggers als gezinnen naar fysiek goud in de vorm van baren fors toegenomen, met name als gevolg van de afschaffing van de belasting over de toegevoegde waarde op dergelijke aankopen\”, zo luidt een verklaring van de Russische centrale bank.

Op 28 februari verhoogde de centrale bank de beleidsrente van 9,5% naar 20% toen de roebel instortte tot recorddieptes tijdens de zogenaamde \”speciale operatie\” van het Kremlin in Oekraïne. De aankondiging is de keerzijde van een aankondiging in februari dat de centrale bank de goudaankopen zou hervatten nadat de commerciële banken hard werden geraakt door de westerse sancties als reactie op de invasie.

\”Met het doel de reserves van de centrale bank te diversifiëren, heeft het op dit moment geen zin om reserves in goud op te bouwen\”, aldus analisten van VTB, die eraan toevoegden dat het structurele liquiditeitstekort van de banksector inmiddels is geslonken tot minder dan 4 biljoen roebel (US $ 36). miljard), een daling van een record van 7 biljoen roebel.

Vóór de stormloop op goud hadden veel rijke Russen luxe artikelen gekocht, zoals horloges en andere sieraden om zich te beschermen tegen de val van de roebel. Terwijl crypto\’s ook agressief werden gekocht, is er weinig inzicht in hoeveel bitcoin Russen momenteel bezitten. Analisten van BCS suggereerden dat de goudaankopen de hoeveelheid contant geld in omloop zullen helpen verminderen en de liquiditeit van banken zullen helpen verbeteren.

In plaats van financiering via goudaankopen, heeft de Russische centrale bank banken liquiditeit verschaft door middel van meer conventionele operaties, zoals het houden van dagelijkse repo-veilingen bij kredietinstellingen. Tot nu toe zijn deze voldoende gebleken.