Inflatieprognoses worden stelselmatig naar boven aangepast

\"\"

Hoewel Wall Street zich de afgelopen maanden collectief zorgen heeft gemaakt over de verwachte hervatting van de renteverhogingen, hoeven beleggers niet automatisch bang te zijn voor deze verschuiving in het beleid van de Fed. \”De beleggers moeten niet vergeten dat renteverhogingen door de Fed meestal plaatsvinden in het midden van de economische cyclus, met mogelijk nog jaren van winst in aandelen en meer economische groei voor de boeg\”, zegt Ryan Detrick, hoofdmarktstrateeg voor LPL Financial.

Is eerste gewin op Wall Street na Fed-meeting kattengespin? Het valt echter af te wachten of Wall Street deze winsten in de komende dagen van zich af zal kunnen schudden. \”In feite is het eerste jaar na de eerste rentestijging in een cyclus meestal een goed beursjaar.\”

Meer concreet: over de zes keer dat de Fed tussen 1988 en 2015 aan een renteverhogingscyclus is begonnen, heeft de S&P 500 in de daaropvolgende 12 maanden gemiddeld bijna 14% gewonnen. Toch kunnen beleggers die zichzelf een nog betere kans op succes willen gunnen in de huidige omgeving op de eerste plaats kijken naar aandelen met dividendgroei. De stijgende dividenden helpen de effecten van inflatie tegen te gaan en houden hun rendementen concurrerender met obligaties … en beter nog, dergelijke aandelen presteren historisch gezien beter, ongeacht de richting van de rente.”

De Federal Reserve ziet dit jaar een iets tragere economische groei, aangezien het conflict in Oost-Europa voor economische onzekerheid zorgt. De Federal Reserve ziet het bruto binnenlands product van de VS dit jaar met 2,8% groeien, een forse daling ten opzichte van 4,0% die in december werd voorspeld. De BBP-groei is echter onveranderd in 2023 en 2024 op respectievelijk 2,2% en 2,0%.

Tegelijkertijd is de inflatiedruk sterk gestegen. De Amerikaanse centrale bank ziet de kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, dit jaar met 4,1% stijgen, vergeleken met de schatting van 2,7% in december. De kerninflatie blijft hoog en stijgt met 2,6% in 2023, een stijging ten opzichte van de eerdere voorspelling van 2,3%. Kijkend naar 2024, is de inflatie naar verwachting ook hoger met 2,3%, een stijging ten opzichte van de projectie van 2,1% in december.